Upgrading SYNC to SYNC 3 - Page 18 - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans

Topic Sponsor
2015 - Present Ford F150 General discussion on the latest generation Ford F150 truck.

Upgrading SYNC to SYNC 3

 
Old 02-07-2019, 02:53 PM
  #171  
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Where is the outboard amps located at 502A and above? There's a couple B&O amps on ebay for 270ish. Curious on adding that with aftermarket speakers.

Thanks!

I answered my own question on this last night.

behind the seat....thanks

Last edited by MikeWVU; 02-08-2019 at 08:33 AM.
MikeWVU is offline  
Old 02-08-2019, 12:07 AM
  #172  
It's my first day
 
Airborne_Ape's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Everywhere
Posts: 1,672
Thanked 404 Times in 244 Posts
Default

Originally Posted by Boosted2000si
Once you get the modem, will it see your truck as a 2015 or the wrecked truck you pulled the modem from?
The modem and Ford servers will see and register the vehicle the modem is wired in as other users have already proven. Example: if the modem came from a 2018 Ford Mustang it will correctly display your 2015 Ford vehicle in the app and website and just work correctly.

I have no links.
At least three users on this site have successfully installed Sync connect in their Ford vehicle where it was never an option.

If you drive a 2015 or 2016 Ford the BCM will have to be updated to the latest calibration or completely changed out as well (not 100% certain which).

2017 and later model years should simply be plug and play (I think).

If you dig around on this site and other ford forums you'll find more posts about users who've done it. There are no write ups or threads on the topic as far as I'm aware.

Reportedly it's as simple as wiring in the modem to the proper can bus and power and then (depending on your model year) updating the BCM firmware or changing the BCM if necessary.

One or two options may also need to be configured with ForScan.

My truck shipped with Sync connect so I have no need to try the procedure.

There are no writeups or guides because some users fear Ford will single out their VIN and black list their Sync ESN.

Last edited by Airborne_Ape; 02-08-2019 at 12:19 AM.
Airborne_Ape is offline  
Old 02-08-2019, 12:21 AM
  #173  
It's my first day
 
Airborne_Ape's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Everywhere
Posts: 1,672
Thanked 404 Times in 244 Posts
Default

Originally Posted by nerdh3rd
I can confirm this, I did it in my Mustang; the modem is from an Explorer and the Ford Pass app correctly displays it as my Mustang.
Exhibit A ^^^^^^^
Airborne_Ape is offline  
Old 02-09-2019, 04:45 PM
  #174  
It's my first day
 
Airborne_Ape's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Everywhere
Posts: 1,672
Thanked 404 Times in 244 Posts
Default

HERE

is a new ford forum you're all going to enjoy.




Last edited by Airborne_Ape; 02-09-2019 at 04:54 PM.
Airborne_Ape is offline  
Old 02-09-2019, 08:07 PM
  #175  
Senior Member
 
gregsf150stx's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: TN
Posts: 4,128
Thanked 368 Times in 286 Posts
Default

what language is that?
gregsf150stx is offline  
Old 02-09-2019, 09:33 PM
  #176  
Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Los Angeles County
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Sweet! I just fired up my Sync 3 system for the first time.. It initially complained about NAV not working but after a while was happy.. It's version 2.3 (build 17109_PRODUCT).. I tried their WIFI updater but either it gets stuck or claims there's no updates. If I want to move to what is shown above do I use the USB path I assume after registering my VIN and all that w/ Ford..? that's my assumption.. thanks!

ps. I've not yet mounted mine -- the brackets are needing work to be correct as I wasn't aware of the fact that there are two styles of mounting brackets.. doh!
ps23Rick is offline  
Old 02-12-2019, 02:54 PM
  #177  
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

TexasFording Can you please send me info on the Sync 2 to Sync 3 swap. I have a 2015 Platinum with all the bells and whitstles.
Gould96 is offline  
Old 02-12-2019, 02:56 PM
  #178  
"Is this thing on?"
iTrader: (14)
 
TexasFording's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Omicron Persei 8
Posts: 3,043
Thanked 528 Times in 399 Posts
Default

Originally Posted by Gould96 View Post
TexasFording Can you please send me info on the Sync 2 to Sync 3 swap. I have a 2015 Platinum with all the bells and whitstles.
Sure, its all on this thread anyways. You will have a thin white line on the very top as a result of a discrepancy in calibrations between your IPMB and Sync 3.
TexasFording is offline  
Old 02-12-2019, 09:33 PM
  #179  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm having a helluva time getting my Sync 3 to connect to WiFi. After the initial upgrade, I connected to my home WiFi and it successfully searched for an update. Ever since then, I've been unable to get it to connect to ANY WiFi signal (to include the original). It will see them all, but it just sits there saying "connecting to WiFi" for an eternity and eventually says there was an error. All this said, is there a way to fix this and/or update via USB since my truck is a 2015, I won't be able to download the updates via the Ford website. TIA!
PopsActual is offline  
Old 02-12-2019, 09:58 PM
  #180  
Junior Member
 
VilleFan15's Avatar
 
Join Date: Nov 2018
Location: Louisville, KY
Posts: 29
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

Originally Posted by PopsActual
I'm having a helluva time getting my Sync 3 to connect to WiFi. After the initial upgrade, I connected to my home WiFi and it successfully searched for an update. Ever since then, I've been unable to get it to connect to ANY WiFi signal (to include the original). It will see them all, but it just sits there saying "connecting to WiFi" for an eternity and eventually says there was an error. All this said, is there a way to fix this and/or update via USB since my truck is a 2015, I won't be able to download the updates via the Ford website. TIA!
Just find a truck that comes with sync 3 from the factory (16 and up) on a local dealer website and register the VIN under your ford owner account. Then you can download the sync updates through that vehicle. That's what I did for mine after I did the sync 2 to 3 swap.
VilleFan15 is offline  
The Following User Says Thank You to VilleFan15 For This Useful Post:
PopsActual (02-14-2019)

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: