still wont start - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans



1987 - 1996 F150 Still running strong! Talk about your 8th and 9th generation Ford F150 trucks.

still wont start

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-13-2017, 08:51 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default still wont start

1995 f150 5.0. i have replaced ign module,coil,distributor,cap,rotor and plugs.i have gas in cyl,and i have spark at plug,still wont start.i live in the country,and i need my truck so i can go fishing,my wife is driving me crazy,please help.lol
rcopley is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2017, 09:05 AM   #2
Senior Member
 
VickMacky's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 633
Thanked 54 Times in 49 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by rcopley View Post
1995 f150 5.0. i have replaced ign module,coil,distributor,cap,rotor and plugs.i have gas in cyl,and i have spark at plug,still wont start.i live in the country,and i need my truck so i can go fishing,my wife is driving me crazy,please help.lol
LOL well I wish you the best of luck. Does it even try to start? Does it start with starting fluid? So you replaced the while distributer or just the cap and rotor?
VickMacky is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2017, 09:20 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i replaced distributor,im getting spark and gas at plug.i haved checked to make sure im on #1,im confused,its like spark and gas arent coming together at same time,you can smell the gas,and you can see spark,im using spark detector
rcopley is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2017, 09:41 AM   #4
Senior Member
 
Eric Fullerton's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Denton, TX
Posts: 316
Thanked 42 Times in 38 Posts
Default

All it takes is 1 tooth off on the distributor gear to screw up the whole thing. The engine needs to be on top dead center, on the compression stroke. I use the finger in the #1 spark plug hole spin the engine, when it blows your finger out it is on compression, then line up the timing marks. Insert the distributor giving it enough lead so the helical cut gear ends up where you want it. might take a couple of tries. When it is in and pointed at #1 you should be close enough it will start. Shut it off, then you pull the spout, then engine on, with a timing light, set it at 10 before top dead center, 12 if you are adventurous. Shut it off. Replace the spout, & Bob's your uncle

Last edited by Eric Fullerton; 08-13-2017 at 09:45 AM.
Eric Fullerton is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2017, 10:07 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i have worked on cars over 50yrs,its on #1.i have checked and checked everything i check spark at coil,dist wires and plugs,check that im on #1.the plugs are getting spark,and i have gas in cyl. then i start checking everything again.i took spout out no change.i feel like its something right in front of me.thanks for reply.if you think of something im missing please let me know
rcopley is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2017, 03:08 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default same problem

I have the same problem on my 94 f150. I am totally baffled. I changed to a new ignition module ... Put in a new distributor and distributor cap and rotor button... New coil.. New starter solenoid.. New alternator.. New ecm computer.. New spark plugs... New battery.. New mass air flow sensor.. Fuel psi gets about 38. Factory says it should be 30 to 45. Still will not start. It is getting spark. It is getting fuel. Will not start. It did start once after I installed the new ecm computer. I drove it. Ran strong.. Parked it at Walmart. Would not start back up. Had to pull it home. Now cannot get it to start again. What in the hell could it be?
Maddox Cruise is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2017, 12:22 PM   #7
1994 F150 XLT 5.8L 2wd
 
fltdriver's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Iowa
Posts: 2,150
Thanked 244 Times in 234 Posts
Default

Maddox I would start with the last thing you replaced, ECM, not unheard of for new components to crap out quickly. Also, @Maddox MAF wasn't introduced on F150 until 95 so if someone did a conversion double checking their work would be a smart starting point.

As to op I too am experiencing the same issue this morning, mine is caused by moisture (usually, as it does it when I clean my engine bay) and the last two times it's happened on foggy mornings with super high humidity.

Edit: Ignition switch is also a possibility.

Last edited by fltdriver; 08-16-2017 at 12:25 PM.
fltdriver is offline   Reply With Quote
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:55 PM.


Copyright 2006 - 2017 F150Forum.com We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: