Topic Sponsor
2004 - 2008 Ford F150 General discussion on the 2004 - 2008 Ford F150 truck.

Replaced Resistor/Now misfiring

 
Old 05-07-2018, 08:15 AM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 3
Liked 0 Times in 0 Posts
Question Replaced Resistor/Now misfiring

2007 XLT, 4.6L...138k miles....finally decided to fix the a/c speed control not working on all settings and replaced the resistor with the factory stock. immediately following installation, i noticed a misfire that gradually got worse. i don't know much about car mechanic but always like the opportunity to learn by doing simple to moderate mechanical stuff myself.

Now, i can't figure out why the change in the RESISTOR would cause misfiring and with NO CEL for first 200 miles. Finally, when it does come on about 2 weeks later, it registers OBD codes P0174 (bank too lean) and P0153 (O2 Circuit Slow Response (Bank 2, Sensor 1). I've replaced the upstream O2 sensor, checked for vacuum leaks and seaform gas treatment. although it running better, still misfiring and this rattling sound when it stutters. no misfiring during acceleration only at idle (sitting and when let us on gas while driving) and more so when a/c is on. I've noticed a loss of power when taking off and an occasional faint smell of gas.

I can't find any instances online where someone has had the same problem. Any suggestions guys.

Last edited by Charles Winters; 05-07-2018 at 09:39 AM.
Charles Winters is offline  
Old 05-08-2018, 08:28 PM
  #2  
Senior Member
 
powerranger262's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Hartford, WI
Posts: 4,538
Liked 587 Times in 461 Posts
Default

Put the old resistor back in, and see if its still doing it. Seems like it's just a coincidence that it started happening when you changed it. Really shouldn't be any reason to make it misfire.
What's the mileage on the Truck? Have you done plugs/boots/springs?
powerranger262 is offline  
The following users liked this post: powerranger262
Charles Winters (05-10-2018)
Old 05-10-2018, 10:40 AM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 3
Liked 0 Times in 0 Posts
Default

yes, i replaced with old one and sounded better but still had the issue so ultimately replaced with new one. sparkplugs changed 3 years ago and currently have 138k miles. i've also noticed ratting coming from the cat conv.
Charles Winters is offline  
Old 05-10-2018, 01:15 PM
  #4  
Mark
iTrader: (1)
 
techrep's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Va. Beach, VA.
Posts: 34,434
Liked 1,807 Times in 1,630 Posts
Default

Faint smell of gas... loose spark plug or injectors.. both would cause and lean or mis-fire condition.. 02 sensor and or cat may be fouled from raw fuel..
techrep is offline  
Old 05-11-2018, 10:38 AM
  #5  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 3
Liked 0 Times in 0 Posts
Default

Would either of these cause the rattling sound that appears to be coming from the cat converter? i replaced the O2 sensor that was noted as bad and no drastic change.
Charles Winters is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Replaced Resistor/Now misfiring


Contact Us - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: