07 missfire only bank 1 - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans

Topic Sponsor
2004 - 2008 Ford F150 General discussion on the 2004 - 2008 Ford F150 truck.
Sponsored by:
Sponsored by:

07 missfire only bank 1

Old 11-14-2016, 08:04 PM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
 
FOMOCO466's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: VA BEACH
Posts: 962
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default 07 missfire only bank 1

Hey all trying to track down issues on a neighbors truck. 07 5.4 3v speedo says 450k so I doubt it's the original engine.. replaced coils and plugs due to it running like crap with missfire.. still has p0305, 7, and 8, and random misfire.. swapped plugs and coils around and same issue.. pulled cam sensor on drivers side and there was crud on the end of it so we cleaned it off.. runs better but still wont rev over 4500 and you can hear what sounds like spark knock and a popping noise..like coughing back through intake... what would be a sign of 1 can phaser being locked out? I do not hear a cam tick in the engine..it's rather quiet.. checked resistance of the injectors and they are all close to the same.. even swapped out the fuel pump driver over the spare tire with no change.. any ideas of what to look at next or ideas would be great. thanks.
FOMOCO466 is offline  
Old 11-15-2016, 07:54 AM
  #2  
Mark
iTrader: (1)
 
techrep's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Va. Beach, VA.
Posts: 32,895
Thanked 1,653 Times in 1,492 Posts
Default

Check the cats.. if it had been running with a mis-fire for awhile ..
techrep is offline  
Old 11-15-2016, 08:41 AM
  #3  
Senior Member
 
gone postal's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Central NY
Posts: 6,851
Thanked 282 Times in 207 Posts
Default

Just checking the injectors with a meter isn't telling you much. A clogged injector will ohm out perfectly, but still won't pass any fuel. It's not that hard to swap injectors.

TechRep is correct, if it's had the misfire for a while, the cats may be done.
gone postal is offline  
Old 11-15-2016, 09:29 AM
  #4  
Mark
iTrader: (1)
 
techrep's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Va. Beach, VA.
Posts: 32,895
Thanked 1,653 Times in 1,492 Posts
Default

Cant rev past 4500 rpm.. sounds like a clog
techrep is offline  
Old 11-15-2016, 07:31 PM
  #5  
built ford tough
 
eastyorkbmx's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: eastyork
Posts: 315
Thanked 14 Times in 14 Posts
Default

i had a missfire on 7 and 8, was 2 leaking injectors, had a hard time starting after it was warmed up
eastyorkbmx is offline  
Old 11-16-2016, 06:20 PM
  #6  
Senior Member
Thread Starter
 
FOMOCO466's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: VA BEACH
Posts: 962
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default update..

Found out from owner.. he has had this truck since new and NEVER has had the engine opened up for chains or CVT's ect.. just plugs and coils..450K on the clock and counting..it's a company truck used for his road paving biz.
So... with a clog like some are talking about.. would that cause the truck to sort of cough and pop from what sounds like inside the intake.. it sounds a lot like a engine out of time.. but it starts up way to easy...just a tap of the key and it fires right off.. even after sitting for 30 min running. we even tried a little sea foam and got it to almost 5k on a rev... some times it will rev faster than others. you can feel the exhaust from about 3 ft from the pipe..it seems like its flowing fine.. still has the stock exhaust on it.
guess I will see about putting another set of injectors I have in another engine on the drivers bank and try again.
FOMOCO466 is offline  
Old 11-16-2016, 06:33 PM
  #7  
Senior Member
Thread Starter
 
FOMOCO466's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: VA BEACH
Posts: 962
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

If the VVT solenoid goes bad what does it cause? Symptoms? Like I said there is no ticking or rattle in the chains or phasers that I can hear... unless it's locked...
FOMOCO466 is offline  
Old 11-16-2016, 06:50 PM
  #8  
Senior Member
Thread Starter
 
FOMOCO466's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: VA BEACH
Posts: 962
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

OK.. so to date we have swapped the plugs, coils, injectors, cam sensors, right bank sound great.. left like crap...
FOMOCO466 is offline  


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: