Topic Sponsor
2015 - Present Ford F150 General discussion on the latest generation Ford F150 truck.
Sponsored by:
Sponsored by:

Upgrade to 8" MFT?

 
Old 02-07-2019, 12:16 AM
  #651  
It's my first day
 
Airborne_Ape's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: St. Albert, AB
Posts: 1,693
Liked 417 Times in 250 Posts
Default

deleted. just realized this thread is MFT lol
Airborne_Ape is offline  
Old 02-12-2019, 02:35 PM
  #652  
Senior Member
 
dhonnoll's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Horn Lake, MS
Posts: 1,387
Liked 14 Times in 14 Posts
Default

Originally Posted by antho View Post
So the only thing missing on my truck is the 8" MFT. I have the 4 inch i think it is. I just grabbed this truck as it had everything i wanted but the MFT. I didnt want to order one and wait. Has anyone done this upgrade? I have looked aftermarket and seems pretty dry. Do i only need the bezel, screen and radio? Will it be plug and play? I have a 2015 XLT SCREW.Thanks for any input.

user TF-SYNC can get you Sync3 needs. He is a Vendor here and is great help

Great video by user Airborne_Ape
https://youtu.be/N7NiQdg7a4I
What do the Sync Alert wires do? Where does the other end of them go? Do they take 12v + and - input to wake up? Do they take a temporary + and - to wake up? Do they send out a + and - 12 volt to wake up other devices? What do they actually do? I am trying to go from Non Sync to sync2 or Sync 3 with an old style connector. I think the answer I lack is in my 16 pin but not sure. I almost had it. I just couldn't get the APIM to wake up. I wound up giving the Sync 3 unit to my wife who has Sync 3 going to experiment with her Sync 2 unit to get this to work in min now that my dash looks like it puked all over my jump seat and floor board might as well figure this out then search for another Sync 3 unit for later.
dhonnoll is offline  
Old 02-12-2019, 03:45 PM
  #653  
"Is this thing on?"
iTrader: (14)
 
TexasFording's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Omicron Persei 8
Posts: 3,062
Liked 532 Times in 401 Posts
Default

You're trying to go from sync (OG sync with the 2" screen) to sync 2/3?
TexasFording is offline  
Old 02-13-2019, 12:19 PM
  #654  
Senior Member
 
dhonnoll's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Horn Lake, MS
Posts: 1,387
Liked 14 Times in 14 Posts
Default

No, I went from No Sync, to Sync 1 (which is no screen at all) it functioned I did not take the radio out of donor truck so it gives an ACM CFG ERR on start up but everything works so I DON'T CARE. I scored a Sync 3 unit salvage and attempted to put it in ( I also ripped as much of the wire harness as I could from donor car) I couldn't get it to come on. At the beginning of this thread the person who posted lists what each pin does, what he had to swap from Sync 1 4" screen to Sync3 he mentions a Sync Alert + and - cable I forget which pins they are on, from the donor car it was a shielded cable (both wires under the same cable) I want to know what that does or what I mght be missing that wakes sync up. I gave the Sync 3 unit to my wife and her 2013 Explorer with Sync 2. I still have her unit. I may give up and sell hers and get a nice PCP9800A or some EONON or something. I BELIEVE what I may be missing is in the truck harness that is the 16 pin on my old unit (understand my old unit is the old 2004-2008 style wire harness since it is such a BASE radio. When I went to Sync 1, It was basically power, ground, power and ground to Sync/GPS module. Plug the 16 pin from SYNC into the radio, Plug wihte and white/blue into high speed can bus, plug the medium speed can bus into 16 pin harness still in truck. Take Sync USB and SYNC audio hack plug those into hub and it works.
I was able to get the Sync 3 module to power on, and see it with ForScan but not able to get it to wake up. I want to know what the SYNC Alert wires do if they are 12v or 5v input or output. IT appears they are not 12v input I tried that. Amazingly did not burn up the Sync 3 unit. What I mean to say is Sync pins 3 and 4 what do they actually do? Does anyone know?

Last edited by dhonnoll; 02-13-2019 at 12:27 PM. Reason: More detailed information.
dhonnoll is offline  
Old 02-13-2019, 01:33 PM
  #655  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2014
Posts: 1,025
Liked 168 Times in 129 Posts
Default

Originally Posted by dhonnoll View Post
No, I went from No Sync, to Sync 1 (which is no screen at all) it functioned I did not take the radio out of donor truck so it gives an ACM CFG ERR on start up but everything works so I DON'T CARE. I scored a Sync 3 unit salvage and attempted to put it in ( I also ripped as much of the wire harness as I could from donor car) I couldn't get it to come on. At the beginning of this thread the person who posted lists what each pin does, what he had to swap from Sync 1 4" screen to Sync3 he mentions a Sync Alert + and - cable I forget which pins they are on, from the donor car it was a shielded cable (both wires under the same cable) I want to know what that does or what I mght be missing that wakes sync up. I gave the Sync 3 unit to my wife and her 2013 Explorer with Sync 2. I still have her unit. I may give up and sell hers and get a nice PCP9800A or some EONON or something. I BELIEVE what I may be missing is in the truck harness that is the 16 pin on my old unit (understand my old unit is the old 2004-2008 style wire harness since it is such a BASE radio. When I went to Sync 1, It was basically power, ground, power and ground to Sync/GPS module. Plug the 16 pin from SYNC into the radio, Plug wihte and white/blue into high speed can bus, plug the medium speed can bus into 16 pin harness still in truck. Take Sync USB and SYNC audio hack plug those into hub and it works.
I was able to get the Sync 3 module to power on, and see it with ForScan but not able to get it to wake up. I want to know what the SYNC Alert wires do if they are 12v or 5v input or output. IT appears they are not 12v input I tried that. Amazingly did not burn up the Sync 3 unit. What I mean to say is Sync pins 3 and 4 what do they actually do? Does anyone know?
The Sync Alert wires are simply audio + and - wires. Not sure if they are for backup sensor beeps or some other alerts from the unit itself, but they do nothing for what you're describing. You need proper CAN bus communication for the module to wake up, which I'm not sure you can get without ripping out your whole dash and replacing everything with components from a newer year.
nerdh3rd is offline  
Old 02-13-2019, 02:55 PM
  #656  
Senior Member
 
dhonnoll's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Horn Lake, MS
Posts: 1,387
Liked 14 Times in 14 Posts
Default

Its a 2013 so Sync 2 WOULD have been an option. Sync 1 wakes up fine but works totally diferent. I wonder if there isn't something OTHER than the RTC that acts as the ACM and not the dash bezel and in this case I am just missing that ACM since I am not using my old radio.
dhonnoll is offline  
Old 02-13-2019, 07:57 PM
  #657  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2014
Posts: 1,025
Liked 168 Times in 129 Posts
Default

Originally Posted by dhonnoll View Post
Its a 2013 so Sync 2 WOULD have been an option. Sync 1 wakes up fine but works totally diferent. I wonder if there isn't something OTHER than the RTC that acts as the ACM and not the dash bezel and in this case I am just missing that ACM since I am not using my old radio.
I recommend getting a shop manual so you can run through what you need to real time. You’d probably figure it out in an hour instead of days waiting on people here.
nerdh3rd is offline  
Old 04-12-2019, 10:39 PM
  #658  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Posts: 1
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by grimslade View Post
I have a fully functional 8" MFT, with hub and USB cable, if anyone is in the market for the whole kit and caboodle. PM me or something.
Is it still available?
Ryan Theodore is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Upgrade to 8" MFT?


Contact Us - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: