2018 5.0 Issues - Page 49 - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans

Topic Sponsor
2015 - Present Ford F150 General discussion on the latest generation Ford F150 truck.

2018 5.0 Issues

 
Old 02-11-2019, 01:03 AM
  #481  
Junior Member
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Same noises

Been to multiple dealers , Iím having the same flutter noise on decel and clacking popping noise on accel, it started at around 1200km , (Iím in B.C. ) took it to the dealership I purchased it from and was told that the clunk/pop was normal and had nothing to worry about . So I drove it and didnít think anything of it . After about 2500km I noticed that it had gone through about 1.5 litres of oil , took it to my local dealer to have it topped up and was told that it was again normal for it to go through about a litre in the breakin period . So proceed to continue driving it and didnít check oil again till around 5000k , didnít even show on dip stick . So took it back to ford once again and they again told me it was normal operation and within allowable oil consumption. So far Iím not very impressed with my 52000$ purchase. Have had multiple recalls and updates to tans and engine . I have my own scan tool , (autel maxisys) and have scanned truck many times and have not gotten any codes . But in live data I can see that my intake and exhaust valves are always 5* advanced , doesnít seem normal to me . Told dealer and showed screen shots and was told that they cycled the cam phasers 10x and it should be good . Canít sell truck the way it is right now and they wonít do anything for me until it throws a code .
CoyoteF1 is offline  
Old 02-11-2019, 09:01 AM
  #482  
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Ontario. Canada
Posts: 49
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

I still have problems with my door locks. I had the recall done on the drivers door that redirects water. It still sometimes doesn't unlock and I have to reach inside to open it from there. Now the front passenger side did it as well. Forced into this truck when my 2012 engine went with 78,000ks and 6 months over warranty. Now I wish I had just spent the 9k and put a new engine in it.
kriminaal is offline  
Old 02-11-2019, 09:54 AM
  #483  
Senior Member
 
dannofx4's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 3,163
Thanked 860 Times in 524 Posts
Default

Originally Posted by jnastasi View Post
For what it's worth ... 2019 5.0 Kansas City build. Muted popping sound when letting off the accelerator after brisk acceleration. Seems to happen mostly around 35-40 mph. Flawless truck otherwise.

My guess would have been a misfire or something clunking with the drivetrain ... but the posters here do seem to be a lot more educated about the possibilities than I am.
I had a lot of popping too whenever letting off the gas. My tranny also was whinny but since getting the tranny tsb done is has mostly gone away. Still the odd pop once in a while.
Not sure what the cause of the popping sound in tranny is.

Is the popping sound only on 5.0 engines or is it across the board with all 10 speeds regardless of motor size?
dannofx4 is offline  
Old 02-12-2019, 12:34 PM
  #484  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Mississippi
Posts: 125
Thanked 11 Times in 11 Posts
Default

Originally Posted by dannofx4 View Post
I had a lot of popping too whenever letting off the gas. My tranny also was whinny but since getting the tranny tsb done is has mostly gone away. Still the odd pop once in a while.
Not sure what the cause of the popping sound in tranny is.

Is the popping sound only on 5.0 engines or is it across the board with all 10 speeds regardless of motor size?
Mine pops and whines. Which TSB did you have done to reduce the whine?
mgarton is offline  
Old 02-12-2019, 01:20 PM
  #485  
Junior Member
 
Roosterfish's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Mine is a Bit Different!
2018 XLT Sport 5.0 4X4
4500 miles
(Minnesota)

Just started getting the Bad Weather two weeks ago with the -25 stuff
Now 20" of snow in the last ten days, so most of the time in four wheel.

Twice now, sub 30 MPH when letting off and rolling to slow, a pronounced Clicking noise. (experiencing this morning in the six inches of new snow in traffic was awesome... cough)
Light tap on the brakes to see if it is an iced up rotor, Clicking Stops, Battery Light On, Truck not Running. (removing brake pressure and there is no restart, so I don't believe it is the Auto Off)
Push into Neutral and restart. Pops right off and continues to run the rest of the way to work.

Ideas??
Roosterfish is online now  
Old 02-12-2019, 05:41 PM
  #486  
Senior Member
 
dannofx4's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 3,163
Thanked 860 Times in 524 Posts
Default

Originally Posted by mgarton View Post
Mine pops and whines. Which TSB did you have done to reduce the whine?
I believe this is the one...

TSB 18-2079 PCM reprogram 182079A
dannofx4 is offline  
Old 02-13-2019, 02:03 PM
  #487  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Mississippi
Posts: 125
Thanked 11 Times in 11 Posts
Default

Originally Posted by dannofx4 View Post
I believe this is the one...

TSB 18-2079 PCM reprogram 182079A
Mine was built almost a year after the "built on or before" date in that TSB. Doubtful that it would help my situation, but may be worth it to find out I suppose.
mgarton is offline  
Old 02-13-2019, 02:17 PM
  #488  
Senior Member
 
dannofx4's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 3,163
Thanked 860 Times in 524 Posts
Default

Originally Posted by mgarton View Post
Mine was built almost a year after the "built on or before" date in that TSB. Doubtful that it would help my situation, but may be worth it to find out I suppose.
I suggest going to your dealer and advise them your transmission is shifting rough and if they could look at it and update the programming on it. Im sure many have already had it done. I have a 2018 Lariat 5.0 and had mine done about a month ago.
dannofx4 is offline  
Old 02-14-2019, 11:04 AM
  #489  
American member
 
masitile's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: North of Boston Ma.
Posts: 6,191
Thanked 812 Times in 672 Posts
Default

Originally Posted by dannofx4 View Post
I suggest going to your dealer and advise them your transmission is shifting rough and if they could look at it and update the programming on it. Im sure many have already had it done. I have a 2018 Lariat 5.0 and had mine done about a month ago.
I agree! Definitely get the transmission TSB done.

In my case, it was a huge improvement. So much so, that I don't give any thought to my transmission till I come on here and remember what it used to shift like.

That is what I told Service as well. I get rough shifts out of third and fourth. I don't think I even had to say that. He acknowledged it the moment I brought it up.
masitile is offline  
Old 02-19-2019, 03:44 PM
  #490  
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by CoyoteF1 View Post
Been to multiple dealers , Iím having the same flutter noise on decel and clacking popping noise on accel, it started at around 1200km , (Iím in B.C. ) took it to the dealership I purchased it from and was told that the clunk/pop was normal and had nothing to worry about . So I drove it and didnít think anything of it . After about 2500km I noticed that it had gone through about 1.5 litres of oil , took it to my local dealer to have it topped up and was told that it was again normal for it to go through about a litre in the breakin period . So proceed to continue driving it and didnít check oil again till around 5000k , didnít even show on dip stick . So took it back to ford once again and they again told me it was normal operation and within allowable oil consumption. So far Iím not very impressed with my 52000$ purchase. Have had multiple recalls and updates to tans and engine . I have my own scan tool , (autel maxisys) and have scanned truck many times and have not gotten any codes . But in live data I can see that my intake and exhaust valves are always 5* advanced , doesnít seem normal to me . Told dealer and showed screen shots and was told that they cycled the cam phasers 10x and it should be good . Canít sell truck the way it is right now and they wonít do anything for me until it throws a code .
Also in BC, 26 000km on my 2018 f150 5L. 4.5L of oil has gone missing and I'm told by the dealer this is "normal"

First oil change ge done at 8000km, no data.
Second done at 19 000km, I was in the Bush and not able to get it done at 16 000km so I checked it before heading back to the city and it was 3.5l low, dipstick was dry.
Had it checked at 23 000, 1l low.
Had a consumption test done between 24 000 and 25 000, its "acceptable"
Turns out between 2017 and 2018 ford increased the oil volume from 7.75l to 8.28l in the 5l. The dealership made new Mark's on my dipstick for me to account for the new volume but put them lower then the factory marks....how does that even make sense?
Andrew6563 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2018 5.0 Issues


Contact Us Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: