Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Pre-1997 F150 > 1987 - 1996 F150 > Electrical
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-08-2013, 06:14 PM   #1
Senior Member
 
memoniz's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Raleigh, NC
Posts: 335
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 13
Thanked 33 Times in 32 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default No fire problem in friends truck

A friend of mine had parked his truck because of no fire. Its an '89 F150, 300. 5sd man. . Brief history, he's had problems keeping it running for a couple of years and a previous mechanic added a push button start instead of fixing a starting issue. We tested the coil and icm and checked out fine. The distributor is new and all the components. We got a spark tester that you put in line and nothing. It seems to be the TFI-IV system. I compared it to my '96 and found that the two wires on the coil ( one from ignition, one to icm ) is different on his coil. The two wires are together and plug into the ignition side. But when the truck was last running, that seemed to be the way it was hooked up. I figured in might have been change when the button was added to make it work, don't know. My next thought is to replace the ignition switch in the column. I am guessing that the coil is not getting a signal to fire. Any thoughts?

Any help would be appreciated. Thanks.
memoniz is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2013, 06:54 PM   #2
We'd do it
 
Just call me Sean's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Orlando,Fl.
Posts: 31,557
Mentioned: 2 Post(s)
Thanks: 29
Thanked 382 Times in 340 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Send a message via Yahoo to Just call me Sean
Default

Check for codes.
__________________
Quote:
Originally Posted by Early Cuyler
Fights begin, fingerprints are took, days is lost, bail is made, court dates are ignored, cycle is repeated.
Just call me Sean is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2013, 10:46 PM   #3
Senior Member
 
memoniz's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Raleigh, NC
Posts: 335
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 13
Thanked 33 Times in 32 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

i'm still learning how to use this site.

Last edited by memoniz; 12-08-2013 at 10:50 PM. Reason: because
memoniz is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2013, 10:48 PM   #4
Senior Member
 
memoniz's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Raleigh, NC
Posts: 335
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 13
Thanked 33 Times in 32 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by Just call me Sean View Post
Check for codes.
Can you still read codes if the battery has been disconnected and the truck won't run?
memoniz is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2013, 10:50 PM   #5
We'd do it
 
Just call me Sean's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Orlando,Fl.
Posts: 31,557
Mentioned: 2 Post(s)
Thanks: 29
Thanked 382 Times in 340 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Send a message via Yahoo to Just call me Sean
Default

Yes, just try to start it a couple times first.
__________________
Quote:
Originally Posted by Early Cuyler
Fights begin, fingerprints are took, days is lost, bail is made, court dates are ignored, cycle is repeated.
Just call me Sean is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2013, 10:50 PM
 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 06:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.