Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2009 - Present Ford F150 > 2011+ Engine Related Questions
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-28-2014, 11:19 PM   #1
Jedi Master
 
Tothemax's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: MONTANA
Posts: 1,673
Mentioned: 2 Post(s)
Thanked 153 Times in 114 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Question What did I just experience...

I had been driving all day (75-80 mph) and I came across a straight stretch in the road so I decided to put the hammer down. I have never done this before. The truck downshifted and just sat there. No real increase in speed. After 6 or 7 seconds, I let out of the throttle and hammered it again. It kinda did the same thing then all the sudden it accelerated.

I ran her up to 100 and then let it slow down. When I hit 60 I hammered on it again. It downshifted and sped up to 100 again with no issues. I did it one more time with no issues.

When the "issue" happened there were no check engine lights, and there was no hard shudder. It had been raining all day and the temps were in the 40's or 50's.

What do you think occurred?
__________________
2012 F150 Super Crew Lariat W/Ecoboost
3.73 Gears
First Ford I've Ever Owned
Tothemax is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2014, 11:27 PM   #2
Jedi Master
 
Tothemax's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: MONTANA
Posts: 1,673
Mentioned: 2 Post(s)
Thanked 153 Times in 114 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I should add. During my trip I also experienced this while passing a vehicle. I had to give it some throttle and it accelerated but it didn't do it very fast. I made it around the vehicle and resumed my cruising speed. I brushed it off and continued with the trip. The truck ran and drove fine. Accelerated up hills with no issues. I used cruise 95% of the time.
__________________
2012 F150 Super Crew Lariat W/Ecoboost
3.73 Gears
First Ford I've Ever Owned
Tothemax is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2014, 12:59 AM   #3
Senior Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Canada
Posts: 289
Mentioned: 0 Post(s)
Thanked 12 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Have you seen this information?

http://www-odi.nhtsa.dot.gov/acms/cs...13018-5151.PDF
Ron AKA is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2014, 01:24 AM   #4
Jedi Master
 
Tothemax's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: MONTANA
Posts: 1,673
Mentioned: 2 Post(s)
Thanked 153 Times in 114 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I just read the article online. I figured I would have experienced a shudder, and not just a power loss. Guess I am wrong.
__________________
2012 F150 Super Crew Lariat W/Ecoboost
3.73 Gears
First Ford I've Ever Owned
Tothemax is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2014, 01:26 AM   #5
for fastening fabric
 
safetypin's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: fresno area
Posts: 446
Mentioned: 0 Post(s)
Thanked 51 Times in 38 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

^^ what he said. what was humidity when you floored it?
__________________
2011 F-150 FX4 5.0
safetypin is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2014, 05:28 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 176
Mentioned: 0 Post(s)
Thanked 20 Times in 15 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

It doesn't matter what the humidity was, he stated driving all day at cruise speeds. This is when the condensation builds up regardless. Has your truck had the TSB done to cover the Intercooler? If not there you go. My 2011 hasn't had the TSB and I don't want it... but that is supposedly the cure.
winchested is online now   Reply With Quote
Old 09-29-2014, 07:25 AM   #7
Senior Member
 
MadocHandyman's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Madoc, Ontario
Posts: 2,300
Mentioned: 0 Post(s)
Thanked 266 Times in 182 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Sounds more like an electrical issue than the condensation issue. Your drive by wire system may be acting up. I had an issue with a connection on mine where the truck would feel numb when I accelerated.
If it were condensation, the engine would have revved up first then sucked the water in causing it to drop in power and you would have noticed the cylinders cutting out by the shudder.
__________________
MadocHandyman is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2014, 09:15 AM   #8
Fuggetaboutit
 
HCFX2013's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: 'Berta
Posts: 15,986
Mentioned: 66 Post(s)
Thanked 1,563 Times in 1,045 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I had a friend with the same problem on his diesel Mercedes GLK, it ended up being a cracked CAC pipe causing a boost leak. You might be experiencing some sort of boost leak, perhaps a faulty blowoff valve.
__________________
2013 F-150 FX4 SCrew 5.0L V8 | Oxford White | 402A | 3.55 | Nav | Roof | OEM Wheelwell liners | Line-X | 20% tint | 3M Protection | Fox 2.0 Coilovers | CustomTruckSolutions Emblems | Tremor grille | 20x9 Fuel Maverick | LT295/55R20 Toyo Open Country A/TII Extremes
HCFX2013 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2014, 10:58 AM   #9
Jedi Master
 
Tothemax's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: MONTANA
Posts: 1,673
Mentioned: 2 Post(s)
Thanked 153 Times in 114 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by safetypin View Post
^^ what he said. what was humidity when you floored it?
It was raining and out and had been raining for 2 days (2 day trip)
__________________
2012 F150 Super Crew Lariat W/Ecoboost
3.73 Gears
First Ford I've Ever Owned
Tothemax is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2014, 10:59 AM   #10
Jedi Master
 
Tothemax's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: MONTANA
Posts: 1,673
Mentioned: 2 Post(s)
Thanked 153 Times in 114 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by winchested View Post
It doesn't matter what the humidity was, he stated driving all day at cruise speeds. This is when the condensation builds up regardless. Has your truck had the TSB done to cover the Intercooler? If not there you go. My 2011 hasn't had the TSB and I don't want it... but that is supposedly the cure.
I have had the truck since January and I know I have not had the TSB done.
__________________
2012 F150 Super Crew Lariat W/Ecoboost
3.73 Gears
First Ford I've Ever Owned
Tothemax is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2014, 10:59 AM
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 11:14 AM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.