Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2009 - Present Ford F150 > 2011+ Engines
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-29-2013, 10:55 PM   #1
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 49
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default Ecoboost Valve Clatter under WOT

Ok little history. Truck has almost 59k miles on it had it tuned with 93 octane livernois performance tune. 4" cat back exhaust, and AEM dry filter. I have regapped plugs about 15k miles ago and set them to .30 . Before i regapped plugs it used to backfire alot under WOT with 93 perfv2 tune. Regapping fixed that about 96% of the time. I was wondering if i should just replace the plugs as it seems to be the only thing i can think of that is causing my clatter. Or should i go to like .29 and try that? Buddy of mine sais the 93 octane im gettin from gas stations around me probably arent really 93 octane. To prove this i put a bottle of octane boost at around half a tank. Problem solved. BUT i was wondering should i go ahead and put better/newer plugs in since its almost 60k miles? Im wondering if they are still set at .30 as i have heard people having them get outa whack.
__________________
2011 FX2 Ecoboost
Mods: Livernois 93v10 Tune, Dual Liner, 4" AFE Exhaust, Custom Sound System, Bilstein 5100 adjustable shocks, WeatherTech Floor mats all around
Deadlyblade2k is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2013, 10:57 PM   #2
POWWWERRR!!!!!
 
dieselhunter44's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,072
Mentioned: 2 Post(s)
Thanks: 35
Thanked 145 Times in 102 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I would replace the plugs regardless, but the octane theory doesn't sound too far off. Have you tried a different brand of gasoline?
__________________
2013 STX, RCSB, Tuxedo Black, 5.0, 4x4, 3.55 ELD, 201A, Fierce Attitude M/T's, Muffler Delete, Tint, Factory Bed-Liner, Raptor Taillights
2012 XLT Screw 145" 5.0 4x4, 3.55 ELD, 301A, Duratracs, Blue-Flame w/ Silver, Tow, Tint, BedLiner
dieselhunter44 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2013, 10:58 PM   #3
Senior Member
 
frieed's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Utah
Posts: 218
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 13
Thanked 52 Times in 28 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

[OT]
It's amusing to see the difference in drivers here.
In abut 7000 mi, mine has never seen WOT
Yes, I'm old
We now return you to your regularly scheduled thread
[/OT]
__________________
2013 Screw, Race Red, XLT trim, Ecoboost, 4x4,
3.55 E-locker, Michelin LTX M/S2 LT275/70R18E tires,
Firestone Air bags in back, Windbag behind the wheel
dragging a 2013 JayFlight 26RKS up and down the Uintas
frieed is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2013, 11:00 PM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 49
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Well any reccomended plugs I should get?
Deadlyblade2k is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2013, 11:29 PM   #5
Senior Member
 
mechanicboy's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Northern CA
Posts: 1,741
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 54
Thanked 145 Times in 115 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Valve clatter? Sounds like a combination of valve springs getting weak and high boost. Are you sure its the valves you are hearing?

Ditto on the try another gas.
__________________
2012 XLT Screw 4x4 5.0
Mods: A couple bolts ons
AED Flexfuel Tune 11.72@117
mechanicboy is online now   Reply With Quote
Old 10-29-2013, 11:44 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Las Vegas
Posts: 3,609
Mentioned: 2 Post(s)
Thanks: 55
Thanked 438 Times in 292 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by mechanicboy View Post
Valve clatter? Sounds like a combination of valve springs getting weak and high boost. Are you sure its the valves you are hearing?

Ditto on the try another gas.
He never said valve clatter, just clatter. Could be ping (pre det) for all we know. which it sounds like givin the rest of the "testing"
__________________
F250 CCSB FX4 6.7 minimaxx w/ MCC, egr D, def dpf D, airlift bags wireless, TFI 50gal, roll-X, AMP steps
jcain is online now   Reply With Quote
Old 10-30-2013, 12:08 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Southern California
Posts: 679
Mentioned: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 78 Times in 62 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by jcain View Post
He never said valve clatter, just clatter. Could be ping (pre det) for all we know. which it sounds like givin the rest of the "testing"
You didn't read the title of his thread did you?
Lost In Sync is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2013, 12:16 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 359
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 23
Thanked 22 Times in 19 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Data logs?
__________________
2012 Ford F-150, SCW XLT 4X4 Ecoboost, 3.55 Gears
brettd4x4 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to brettd4x4 For This Useful Post:
Redmilk (10-30-2013)
Old 10-30-2013, 12:48 AM   #9
better looking than geno
 
CoreyMS's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Central Mississippi
Posts: 1,377
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 132
Thanked 269 Times in 169 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by brettd4x4 View Post
Data logs?
Quote:
Originally Posted by Deadlyblade2k View Post
Ok little history. Truck has almost 59k miles on it had it tuned with 93 octane livernois performance tune.

There's your answer.
CoreyMS is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to CoreyMS For This Useful Post:
brucesears (10-31-2013)
Old 10-30-2013, 06:39 AM   #10
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 49
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

BTW tuned it back to 87 and super smooth again I think just to much timing and bad gas
Deadlyblade2k is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2013, 06:39 AM
 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 12:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.