2011 ecoboost noise on start up - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans



2011 ecoboost noise on start up

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-08-2013, 09:34 AM   #1
2011 platinum 4x4
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default 2011 ecoboost noise on start up

Almost sounds like a fan blade hitting on something for about 1 to 2 seconds then it stops. Only happens after it sits up for a while.. Gonna check it after work, but anybody had this happen are any ideas?
Flippinb1 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 09:43 AM   #2
Senior Member
 
13'TwinScrew's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: NC
Posts: 1,071
Thanked 153 Times in 103 Posts
Default

I'd guess the obvious thing to check is the fan. With the truck OFF reach down where the fan is and see if there some play or wobble. If you are under warranty take to the dealership. A video on start up of what you are hearing would help tremendously.
13'TwinScrew is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 12:56 PM   #3
Senior Member
5 Year Member
iTrader: (2)
 
93Cobra#2771's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,678
Thanked 146 Times in 104 Posts
Default

Vacuum pump running.
93Cobra#2771 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 01:39 PM   #4
2011 platinum 4x4
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Vacuum pump...y would it make this noise?
Flippinb1 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 01:42 PM   #5
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: cincinnati oh
Posts: 54
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Secondary air pump maybe? It's for emission purpose. It usually kicks in first you start and stops after while.
ship it is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 02:28 PM   #6
Senior Member
5 Year Member
 
BCMIF150's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: SW Michigan
Posts: 1,945
Thanked 335 Times in 230 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by 93Cobra#2771 View Post
Vacuum pump running.
This answer is right on. I hear mine when I start up as well.
BCMIF150 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 02:36 PM   #7
2011 platinum 4x4
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

The truck only has 45,000 miles on it. Vacuum pump shouldn't be going out and making a loud noise like that??? First thing, I'm going to check the radiator fan when I get home... But thanks for all the suggestions and keep them coming... Will post results later!!
Flippinb1 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 09:10 PM   #8
Senior Member
5 Year Member
iTrader: (2)
 
93Cobra#2771's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,678
Thanked 146 Times in 104 Posts
Default

It shouldn't be super loud but you can hear it at times. Sounds like what you are hearing is really loud. Might want to get it checked.

Last edited by 93Cobra#2771; 04-08-2013 at 09:21 PM.
93Cobra#2771 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2013, 01:37 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 247
Thanked 10 Times in 7 Posts
Default

Ahh, i am glad you posted this because mine does it too! Only every so often but if have noticed it. Its a very bad sound.
murdr is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2013, 09:19 AM   #10
2011 platinum 4x4
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It didn't happen again yesterday are this morning, spun the fan blade by hand yesterday and didn't notice any rubbing? Gonna take some videos of start up to see if I can catch the problem!
Flippinb1 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What did you regear to? zac692069 2009 - 2014 Ford F150 31 06-02-2016 03:33 PM
battery 1968dave 2009 - 2014 Ford F150 11 01-31-2016 12:10 AM
F150 number Two! SplinterF150 Introductions 18 01-15-2016 11:10 AM
New Here, got a question for you guys.... glassmanfx4 2009 - 2014 Ford F150 18 01-14-2016 08:06 AM
Platinum 5.0 oil color and level Takeda 2015 - Present Ford F150 17 09-05-2015 11:20 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:39 AM.


Copyright 2006 - 2016 F150Forum.com