Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 1997 - 2003 Ford F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-17-2009, 01:12 PM   #1
Member
 
jam021's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: tallahassee, florida
Posts: 60
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default sluggish acceleration

a few weeks ago i noticed that my truck was idling rough and my check engine light came on. i took it to autozone to have them read it and they said that my cylinder three was misfiring and that i should replace my plugs. i replaced the plugs with bosch premium plugs and the engine is idling great now, but now whenever i give it gas, the truck feels like it doesnt want to go and i times it when im cruising it starts to shake and the check engine light will come on for a few days and then go off. i havent had time to stop by autozone yet to get the codes, but any input would be much appreciated.
jam021 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2009, 04:20 PM   #2
Dirty South's Finest
 
Troupe's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: georgia
Posts: 1,306
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

probaly a coil pack gone bad when the light comes on have them run it and see what it says but thats what it sounds like to me and i know theses engines do not like any spark pulgs but the for motorcraft ones
__________________
2002 f-250 , 4x4 , 7.3 powerstroke its got a little done to it. R.I.P 2001 f-150
Quote:
Originally Posted by 76comet View Post
This truck was built with wrenches not chopsticks
Troupe is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2009, 04:48 PM   #3
Senior Member
5 Year Member
 
massbrandon's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Lake Chares, La
Posts: 868
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Had the same problem in my 99 and now I'm getting it in my 01. In my 99 I just gave it a full tune up and she ran like new again. Ill probably do the same on my 01
__________________
2001 F150 Super Crew 5.4L V8, Torsion Bars Cranked, side steps removed, K&N 77 Series intake, Pioneer DEH-P5100UB, Gryphon Programmer with one custom tune, Flowmaster SI/DO to 4 inch tips, black tails, Go Rhino Stainless Bull bar, 2 KC Daylighter Off road lights mounted to bull bar, and 16X8.5 MB 72 wheels.
massbrandon is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2009, 07:46 PM   #4
Senior Member
5 Year Member
 
2000xl_toronto's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Oshawa, Ontario
Posts: 1,696
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

yeah these trucks like oem plugs for sure - one thing may be to check the gap on the plugs - not sure if the regular bosch are gapped correctly out of the package?
__________________
2011 F-150 XLT SCAB 5.0
2000xl_toronto is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2009, 01:37 AM   #5
Member
 
jam021's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: tallahassee, florida
Posts: 60
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

well i took it to autozone today and they said it was a cylinder 4 misfire, so i bought new ignition wires hoping maybe this will be it. and supposedly the plugs were spaced right out of the package but im probably gonna check em anyways. thanks for the input.
jam021 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2009, 12:17 PM   #6
Member
 
jam021's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: tallahassee, florida
Posts: 60
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

well im stuck again. i replaced all the egnition wires, checked the plugs, and replaced one of my coils, and the truck is running better. but when i stop it from either a dead stop or anything less than 45 mph the truck will rev up like its gonna go, but then its like no power gets to the back wheels. after 45 mph i can stomp it and it will take off like it should. the check engine light recently came back on and it said that i have a misfire on cylinder four still. would that be whats causing the hesitation now. other than that the stuttering and rough idle have stopped.
jam021 is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2009, 01:13 PM   #7
Member
 
jam021's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: tallahassee, florida
Posts: 60
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

alright. well after 2 sets of plugs, an obd 2 computer, and 3 new plugs i finally fixed the missfire.
jam021 is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2009, 01:13 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
06 sluggish? 06fordf150 2004 - 2008 Ford F150 9 11-12-2009 09:03 PM
4.6 Sluggish Need Help bigbluefan09 Engine / Drivetrain Talk 18 07-31-2009 09:34 AM
Please Help!!! 95' f150 Sluggish start. mammoth863 1987 - 1996 F150 1 01-09-2009 04:37 AM
4.6 sluggish, sirmo 2004 - 2008 Ford F150 19 12-07-2008 07:37 PM
2002 FX4 Sluggish HELP comprevolution Maintenance Shop 6 09-05-2008 07:07 PM


Tags
acceleration, shaking, sluggish

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 08:58 PM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.