Please help truck is acting up won't go past 10 mph - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans



Please help truck is acting up won't go past 10 mph

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-28-2016, 09:40 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Please help truck is acting up won't go past 10 mph

I have a 2000 e250 v6 4.2 has 193k I just put new tranny in with 21k miles about 2 months ago. When u drive upwards if 10mph truck rapidly stops as if someone is stepping on brakes then pressure releases then proceeds to keep doing it won't go past 10mph brakes are all new not brakes doesn't do it in reverse. When I put it in 1 barely moves when I put it in 2 it goes between 15-20 mph won't go any hire but it doesnt stop like it does when in drive . Any ideas
miran587 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2016, 02:44 AM   #2
97 F150 XLT
 
white89gt's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 2,630
Thanked 179 Times in 171 Posts
Default

Any check engine light, codes, etc.? Do you know the condition of your catalytic converters?

What you're describing, doesn't sound like a trans to me....
white89gt is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2016, 07:12 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

There was a p1401 code I believe which is egr I believe and I just changed it and cleared it
miran587 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2016, 07:13 AM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

But it came back on
miran587 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2016, 09:28 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If I jack up truck put it in gear should both tires spin in forward and reverse. Both only spin when I really get on it but it really feels like it has to work . Jacked up In reverse it goes over 20mph . Jacked up In forward does 15mph then bogs down to 0 then it kicks in again and goes up to 15mph again. Sometimes when the pressures releases it feels like rearend or tranny is going rip out of the truck
miran587 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2016, 09:59 AM   #6
Senior Member
 
rcairbear's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: South-central Ohio
Posts: 3,905
Thanks: 0
Thanked 23 Times in 21 Posts
Default

What happens to the engine rpms if you shift it out of first, into neutral when it starts to bog down?
rcairbear is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2016, 10:04 AM   #7
Senior Member
 
w0lvez's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Behind You
Posts: 1,213
Thanked 78 Times in 76 Posts
Default

It will have hard time turning the wheels if the drive shaft is almost straight or the angle is to much.. Shoft it to Neutral, try turning the driveshaft by hand.

Last edited by w0lvez; 07-29-2016 at 10:06 AM.
w0lvez is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2016, 11:05 AM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i just did a koer test came up with 5 codes p1703 ,p1157,p1408,p1000,p1780
miran587 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2016, 11:07 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by w0lvez View Post
It will have hard time turning the wheels if the drive shaft is almost straight or the angle is to much.. Shoft it to Neutral, try turning the driveshaft by hand.
when it was jacked up i turned the wheels by hand they moved with little force
miran587 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2016, 11:08 AM   #10
Senior Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 465
Thanked 50 Times in 45 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by miran587 View Post
I have a 2000 e250 v6 4.2 has 193k I just put new tranny in with 21k miles about 2 months ago. When u drive upwards if 10mph truck rapidly stops as if someone is stepping on brakes then pressure releases then proceeds to keep doing it won't go past 10mph brakes are all new not brakes doesn't do it in reverse. When I put it in 1 barely moves when I put it in 2 it goes between 15-20 mph won't go any hire but it doesnt stop like it does when in drive . Any ideas
You said "new" tranny...was it actually new or was it a used/junkyard unit? Because it sounds to me like it is trying to be in more than one gear, or something very odd. I'll try to look up the codes ...


edit:
Quote:
Originally Posted by miran587 View Post
i just did a koer test came up with 5 codes p1703 ,p1157,p1408,p1000,p1780
P1703 - brake switch out of self test range

p1157 - O2 sensor related - http://www.autocodes.com/p1157_ford.html

p1408 - EGR related - http://www.automotivetroubleshooting..._codes_31.html

P100 - Just means OBDII didn't complete test cycle, if you disconnected the battery for example...from what I read, it should go away on its own.

p1780 is trans control switch or O/D off button issue.


Hope those help. There's a Youtube video for the 1780 fix on the O/D button.

Last edited by JLTD; 07-29-2016 at 11:17 AM.
JLTD is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4.2 vacuum leak Tredeh 1997 - 2003 Ford F150 11 04-18-2016 02:03 PM
E-brake light and abs stay on Chablo954 2004 - 2008 Ford F150 4 04-12-2016 10:53 AM
tranny mounts jpalko5 2009 - 2014 Ford F150 0 04-09-2016 02:06 PM
2000 F150 PCM Resolution ooxneozoo 1997 - 2003 Ford F150 0 04-04-2016 11:02 AM
BRAKES! any ideas? chogokin 1987 - 1996 F150 7 04-08-2007 10:35 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:46 AM.


Copyright 2006 - 2016 F150Forum.com