97 F150 cranks but wont start - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans

Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 1997 - 2003 Ford F150
Log In 


97 F150 cranks but wont start

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-27-2010, 07:43 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default 97 F150 cranks but wont start

So I've looked into past posts on the same issue but still can't find the problem with why my truck isn't starting. Fuel is getting to the rails, the fuses are fine, fuel pump is working, fuel filter was changed, where else should I look.

The truck just stopped working one day when I was reversing. If you can let me know how to diagnose that would be great, I just have no idea where to go now that I've checked or the little things.
Thank you
Let me know if you need to know more.
masism is offline   Reply With Quote
Join F150 Forum

Join F150Forum.com Today - It's Totally Free!

Are you a Ford F150 fan? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Ford F150 Fans to meet online.
Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your truck, and have a great time with other Ford F150 fans. Whether your an old timer or just bought your F150 you'll find that F150Forum.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

Join F150Forum.com Today! - Click Here JOIN FOR FREE


-->
Old 06-27-2010, 09:04 AM   #2
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Everywhere
Posts: 4,124
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

5.4? 4.6? V6? Getting spark? Test the coils.....if so it could be the crankshaft position sensor. The engine will not start if it's unplugged or damaged.
westtnfx4 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2010, 10:23 AM   #3
Senior Member
5 Year Member
 
harley9703's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: ft. worth
Posts: 1,615
Thanked 25 Times in 23 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

inertia switch?

Behind passenger kickpanel
__________________

97)18" coilovers, 4-linked, Qa1 1.25 heims, 2.5tons, 5.4 S/C, LFP4r100, divorced np205 Hurst twin sticked, 53" Michelins
03)4#, SBTB, C&L CAI, catless, JLP egr delete, NX wet kit, 5gal bed mount chiller cell, T/B,plenum,blower spacers
harley9703 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2010, 03:01 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Sorry its a 4.6, I did check the inertia switch and that was fine. Check the spark, I dont know how to do but I know I can do it so if someone can lead me please do. And anything past that as well.
masism is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2010, 03:02 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Sorry its a 4.6, I did check the inertia switch and that was fine. Check the spark and check the coils, I dont know how to do but I know I can do it so if someone can lead me please do. Thank you
masism is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2010, 03:12 PM   #6
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Everywhere
Posts: 4,124
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Get a good spark plug and pull a wire off the #1 put it in and have some one crank the truck over and see if it has and or not....maybe you have done that on a mower or 4 wheeler before. Same princlple.
westtnfx4 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2010, 09:07 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

K I'll check that tonight when it gets dark out. I did check the fuel pump relay and swapped it with the horn relay but nothing still. I'm thinking its the spark. Should I check each plug or would it only be #1 plug?
masism is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2010, 09:14 PM   #8
Ninja Taco
 
C Denny Run*'s Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Covington Wa
Posts: 1,202
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

The #1 would be the easiest, because it's right in front.
__________________
UNITED WE STAND, DIVIDED WE FALL

~SUPPORT OUR TROOPS~
C Denny Run* is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2010, 09:50 PM   #9
Miami style
 
Join Date: Jun 2010
Location: Miami,Fl
Posts: 80
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Default

one other thing you could check is the PATS system. Check to see if the "theft" light is flashing rapidly on the cluster. if it is, the key might have lost programming somehow and the truck is not reading it. good luck
__________________
2010 Harley Davidson F150
kiko1 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2010, 09:04 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

If I dont get a spark what then to do?
masism is offline   Reply With Quote
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
6.2L Dead again....please help!! eli.krahulec 2011+ Engine Related Questions 16 08-15-2015 11:00 AM
Truck wont start. Help xFF1x 1987 - 1996 F150 12 08-10-2015 12:49 PM
2013 FX4 Remote Start stopped work rich1624 General F150 Discussion 3 08-01-2015 06:57 AM
87 F150 high idle johnstronaut Drivetrain 1 07-30-2015 08:52 AM
Mystery Drone/Whine, 2005 F150 texansport Maintenance Shop 1 07-29-2015 10:44 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


All times are GMT -4. The time now is 02:07 AM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.