Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2004 - 2008 Ford F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-04-2014, 08:30 PM   #1
Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default weird starting issue/question

So I was leaving work and went to start my truck (08 FX4) and the starter was turning over but the truck wouldnt fire, but the starter kept cranking for a few seconds after I let go of the key. I tried this a couple times and it kept doing it. So i turned the key on, without trying to start it, held the brake, cycled the transmission through all the gears, put it back in park and tried starting it again. It fired right up. First time this has happened. Anyone ever have this happen to them or heard of it? Any recommendations like a starter issue or even worse transmission doing something funky? Thanks guys.
nicks08fx4 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2014, 08:44 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Coquitlam, BC
Posts: 1,087
Mentioned: 1 Post(s)
Thanks: 20
Thanked 71 Times in 66 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Transmission shouldn't have anything to do with it. I'm guessing you have a fuel delivery issue. How's the truck running? Is it nice and smooth at idle? If not, I would clean the MAF sensor and throttle body. Replace the fuel filter.

Don't worry about the truck keeping the starter going. Some years of these trucks (not sure which ones), are programmed to keep cranking until you flick the key all the way to off. My 06 doesn't have it, but I wish it did because sometimes I just let go by habit and it doesn't start.
corey_lax is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2014, 08:49 PM   #3
Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I have a fuel filter in the garage just been too damn cold to do anything lately, finally just starting to warm up. I did clean the TB and MAF last year, but i suppose it wouldn't hurt to give it another shot. Thanks for the input.
nicks08fx4 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2014, 09:08 PM   #4
Senior Member
 
alsatropine's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Arab, AL
Posts: 1,933
Mentioned: 10 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 128 Times in 117 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Default

If it does it again put the truck in neutral and try to start it. Could have been a little off on the gear selector...
alsatropine is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2014, 09:08 PM
 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 10:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.