P2106 Throttle Actuator Control System-Forced Limited Power? - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans



P2106 Throttle Actuator Control System-Forced Limited Power?

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-29-2009, 08:56 PM   #1
Combat Trucker
5 Year Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Chester MD and Goldsboro NC
Posts: 389
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default P2106 Throttle Actuator Control System-Forced Limited Power?

So i just went fishing and I had to drive down a small hill to get to where I wanted to fish. When i left, I was coming back up the hill and it sounded like I hit something underneath my truck. I got out to look and didnt see anything but when I got back in my truck the wrench light was on (whats this light mean anyway)? I drove back to my dorm (with limited power) and checked it again and still nothing. What exactly does this mean and how can I fix it?
Rainman is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2009, 09:57 PM   #2
Senior Member
 
f150mashin559's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: san jose, ca
Posts: 643
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

it mans that something is wrong with your engine. the wrench means that your vehicle threw a serious code and should be diagnosed.
f150mashin559 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2009, 11:09 PM   #3
Combat Trucker
5 Year Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Chester MD and Goldsboro NC
Posts: 389
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

thanks. your a life saver. i wouldve never guessed that.

the only thing ive figured out so far is "throttle actuator control system" is just a fancy way of saying "throttle body". i pulled the throttle body off and didnt see any damage. my guess is that its something electrical?
Rainman is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2009, 11:14 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: council bluffs iowa baby!
Posts: 138
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

it might be i just cleaned mine up and its been running fine but i still havent gone to get it checked out but its number one on my todo list
cody ryan is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2009, 11:44 PM   #5
Combat Trucker
5 Year Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Chester MD and Goldsboro NC
Posts: 389
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i did wash the engine today and left the motor running while i sprayed it so im wondering if it could just be coincidence the light went off and i hit a stump at the same time. sounds kinda weird but my fuel pump went up in another truck at the same time i washed the motor. maybe i should just leave it dirty.....
Rainman is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 12:06 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: council bluffs iowa baby!
Posts: 138
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i took off the throttle body and cleened it with some carb cleaner
cody ryan is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 08:25 AM   #7
Combat Trucker
5 Year Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Chester MD and Goldsboro NC
Posts: 389
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

UPDATE:
After letting it sit over night, i got up this morning to go to the gym and the code has been cleared. Im not sure if its still on limited power cuz the speed limit was only 30. Has anyone else ever had this problem?
Rainman is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2009, 03:09 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: council bluffs iowa baby!
Posts: 138
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Rainman View Post
UPDATE:
After letting it sit over night, i got up this morning to go to the gym and the code has been cleared. Im not sure if its still on limited power cuz the speed limit was only 30. Has anyone else ever had this problem?
yeah..... mine was under ten for awhile but i restarted it and it went to about fifty sixty and now its gone besides it takes along time to rev up
cody ryan is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 11:09 PM   #9
@jverderber1
5 Year Member
 
SickF1fifty's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Ft Lauderdale/Pompano Beach, FL
Posts: 1,334
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 22 Posts
Default

I am having this problem currently and posted a thread about it but I am still having no luck on what it could be. I cleaned my throttle body and intake manifold today too and it still runs on limited power. Gotta be some electrical problem

http://www.f150forum.com/f4/throttle-actuator-system-29899/
SickF1fifty is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2010, 11:24 PM   #10
Formerly "ZCHPRO"
5 Year Member
 
ProZach's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Chandler
Posts: 1,966
Thanked 27 Times in 13 Posts
Default

the wrench does mean that its limited power or limp mode as the manual calls it. did you ever figure this out?
ProZach is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
North Central: 2009-2014 XLT Ford OEM Tow Mirrors yamahatim 2009 - 2014 Part Sales 9 05-03-2016 04:40 PM
Texas: 2012 F150 FX4 Ecoboost - Loaded OptimiStick 2009 - 2014 Truck Sales 5 04-11-2016 03:43 PM
Slvrfx8951. New to Forum Slvrfx8951 Introductions 1 09-07-2015 06:13 PM
Blend door diagnosis Jetta03 2009 - 2014 Ford F150 1 09-06-2015 03:27 PM
High idle issue Aleakydishwasher 1997 - 2003 Ford F150 2 09-05-2015 12:35 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:32 AM.


Copyright 2006 - 2016 F150Forum.com