Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2004 - 2008 Ford F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-28-2014, 09:59 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default P0171 & p0012 5.4

I have a 2005 SCREW 4x4 5.4 132k.

Idles rough after warming up & diesels
Will shake really bad in lower RPMs, seems to go away above 2200
Previously had P0022, replaced solenoid (no improvement) and then P0021 came up (plan to change solenoid tonight, but i dont have high hope), Always getting misfires. This truck has been giving me the run around for weeks now and i'm really losing it. Any help/tips/ideas would be appreciated. Here is a list of work done/parts replaced...

8 spark plugs (motorcraft)
oil&filter(motorcraft full synthetic)
Rislone engine treatment
Cam sensors
drivers head (i damaged the old trying to get #8 plug out)
intake manifold
Fuel additive to clean injectors (no improvement)
Timing CVR set
Thermostat
Timing chain
Timing guide
Tensioner
Timing arm

I plan to check for vacuum leaks, fpdm (visual inspection), change 2nd VCT, pull oil pan check screen on puller tube. If none of that i plan to move on to pulling the covers off and checking phasers.

Also, haven't driven the truck in about 10 days, drove it last night and it ran like crap from start, shakes bad enough it locks up my seatbelt. Way under powered. Thanks again for any help.
TxTireMan is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2014, 10:08 AM   #2
Mark
5 Year Member
 
techrep's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Va. Beach, VA.
Posts: 17,491
Mentioned: 5 Post(s)
Thanks: 167
Thanked 387 Times in 339 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Default

Install 8 new Motorcraft COP's and be done
__________________
08 FX4... Flowmaster Exhaust, line-X, Sky Jacker leveling kit. 295/65/20 Nitto trails mounted on 20 X 9 Carol Shelby wheels. AIRAID CAI. Projector/Halo headlamps and LED Tails & 3rd brake lights,custom upper and lower Grill. Edge Evolution. Interior/Exterior LED lighting, NFAB step bars.
techrep is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2014, 08:04 AM   #3
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Installed pass side solenoid last night. Didnt have a chance to drive it, but it still shakes in low RPMS (even in Park)

I've wondered about the COPs, cant i test these??? I kinda just have a feeling its the Phasers, hope i'm wrong.
TxTireMan is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2014, 08:58 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default Progress...??

So after changing out the 2nd VCT solenoid, the dieseling seems to have gone away. Still getting misfires. I pulled COPs while it what running and found that i got no change when unplugging cyl 3&8. So i swapped 2&3, 6&8 to verify that it was the COPs. Now 6&8 both have change when unplugged, and 2&3 both have NO change when unplugged....(WTF). I did one side at a time so i know i didnt get them mixed up. Also, I noticed what looks like coolant down in #3 (pooled up where the plug*COP go...) So i guess i'm going to try and clean out the coolant, prob pick up a couple coils and see where i can get.

Ideas/thoughts????
TxTireMan is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2014, 05:29 PM   #5
poopin.....on this thread
 
rubbinsracin's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 987
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 25 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

do you use a power washer under your hood when you wash your truck?
__________________
'04 XLT SCrew, 3.73 LS, KN Drop in, Custom Magnaflow SISO, 265/70/17 ATs, Westin Polished Steps, Leveled, Tonneau Cover
rubbinsracin is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2014, 07:00 AM   #6
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Nope
TxTireMan is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2014, 09:05 AM   #7
poopin.....on this thread
 
rubbinsracin's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 987
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 25 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

IMO, its time to put 8 new COPs on it.
__________________
'04 XLT SCrew, 3.73 LS, KN Drop in, Custom Magnaflow SISO, 265/70/17 ATs, Westin Polished Steps, Leveled, Tonneau Cover
rubbinsracin is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 10:37 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default problem solved...sorta

Sooo.... work decided to give me a truck. Guess I'm going to sell my ford. I'd still like to get it running correctly before I sell it, but put as little money as possible. Probably going to single out which COPs need replacement and only do those. Or leave it misfiring and just trade it in
TxTireMan is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 10:37 PM
 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 04:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.