FX cluster install in an STX - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans



FX cluster install in an STX

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-17-2010, 11:06 AM   #1
Moderator
5 Year Member
Thread Starter
 
Bucko's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lake Mary Florida
Posts: 9,121
Thanked 388 Times in 304 Posts
Default FX cluster install in an STX

As some may be aware, I've been working on the myths and truths of swapping clusters for some time. Yesterday, I installed an FX cluster into my 2005 STX model; here are the results:

1) All guages function
2) Air Conditioner works
3) All cluster "idiot lights" work (I.E. turn signal indications, etc)
4) Mileage and trip mileage work (albeit the mileage is that of the donor)


What does not work:

1) Compass and outside temp readings (Don't have the compass feature, but I did install an outside temp sensor, and it still did not appear in the display box).

2) Dome light/"door ajar"/odometer gets bright do not work when door is opened.

So, the FX cluster works just like the XLT cluster. Personally, I can live without the dome light coming on, as the map lights still work, and I can turn on the dome light with the dimmer switch. I may even connect the dome light to the bed light, as that comes on and stays on for a few seconds when the door is opened/shut should I feel the need for a delayed dome light.
Bucko is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Bucko For This Useful Post:
Ifireman87 (03-26-2013)
Old 02-17-2010, 11:31 AM   #2
2005 F-150 5.4 4x4
5 Year Member
 
XPerties's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Owasso OK
Posts: 646
Thanked 7 Times in 5 Posts
Default

Nice job. I really like the FX4 clusters. How much did it run you?
XPerties is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2010, 01:11 PM   #3
Moderator
5 Year Member
Thread Starter
 
Bucko's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lake Mary Florida
Posts: 9,121
Thanked 388 Times in 304 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by XPerties View Post
Nice job. I really like the FX4 clusters. How much did it run you?
Deal of the century....Found it on Ebay from a used parts place (A.K.A. junkyard) for $84.00 plus $15.00.

The key is to know the part number and two letter value for the FX cluster, as the picture they posted was a "general pic" of a cluster (noted on the picture). When I "opened" the item, it had the part number and "CN" which is for a FX cluster.

I posted the Ford F150 2004 to 2008 cluster part numbers last week and the two charactor suffix for all models except King Ranch.

In my opinion, the FX cluster has the sharpest layout. I thought the XLT was nice, as it is "simple black" backround, and simple areangement guages. After installing this FX cluster last night, it gives the interior a bit more of a sporty look. Nice arrangement of the guages too.
Bucko is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2010, 04:55 PM   #4
Senior Member
5 Year Member
 
ford4wd08's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Knoxville, Tennessee
Posts: 3,044
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 27 Posts
Default

sweet nice info thanks for the report, i liked the look of the FX4 cluster too but theyre pricey, and i found a XLT one with almost my exact mileage, so didnt have to worry about a reflash, on a side note, when did you become a MOD?
ford4wd08 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2010, 08:07 PM   #5
Moderator
5 Year Member
Thread Starter
 
Bucko's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lake Mary Florida
Posts: 9,121
Thanked 388 Times in 304 Posts
Default

Almost a week now.
Bucko is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2010, 11:59 PM   #6
Paint it black
5 Year Member
 
blackbetty's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: washington dc
Posts: 2,667
Thanked 11 Times in 11 Posts
Default

a reflash will fix the mileage correct?
blackbetty is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2010, 07:58 AM   #7
Moderator
5 Year Member
Thread Starter
 
Bucko's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lake Mary Florida
Posts: 9,121
Thanked 388 Times in 304 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by blackbetty View Post
a reflash will fix the mileage correct?
Correct, assuming you find a place to do it for a reasonable price. As reported, several members here and on other sites stated the called Ford dealers up and down the east coast to no avail. My dealer in Dallas told me the equipment to reflash costs around 15 grand, that's why they don't do it; no market. I've found two speedometer repair shops that will do it; one wanted 400 bucks, the other wanted 250 bucks. This is more than what any average "joe" pays for the cluster, so you can guess that it doesn't get done.

I did do some more investigation in my schematics book last night pertaining to the temp dispplay. My STX has the "ambeint temp sensor" harness at the front radiator grill area, but I never traced it. Acording to the Ford factory schematics, this harness connects to C211, located by the fuse box, then runs to pins 13 and 12 of the left side cluster connector. I'm going to trace this to see if perhaps the STX (and FX) models are missing this fuse box to cluster comnnection. I do not see any other circuitry or black boxes in the schematics in order to make the temp display show up. I'll report back my findings.
Bucko is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2010, 11:34 AM   #8
Senior Member
5 Year Member
 
ford4wd08's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Knoxville, Tennessee
Posts: 3,044
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 27 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Bucko View Post
Correct, assuming you find a place to do it for a reasonable price. As reported, several members here and on other sites stated the called Ford dealers up and down the east coast to no avail. My dealer in Dallas told me the equipment to reflash costs around 15 grand, that's why they don't do it; no market. I've found two speedometer repair shops that will do it; one wanted 400 bucks, the other wanted 250 bucks. This is more than what any average "joe" pays for the cluster, so you can guess that it doesn't get done.

I did do some more investigation in my schematics book last night pertaining to the temp dispplay. My STX has the "ambeint temp sensor" harness at the front radiator grill area, but I never traced it. Acording to the Ford factory schematics, this harness connects to C211, located by the fuse box, then runs to pins 13 and 12 of the left side cluster connector. I'm going to trace this to see if perhaps the STX (and FX) models are missing this fuse box to cluster comnnection. I do not see any other circuitry or black boxes in the schematics in order to make the temp display show up. I'll report back my findings.

could it be as simple as putting a fuse in the slot? maybe it already wired up everywhere and just needs a fuse, i dont know why they would run all the wiring for it and not hook it up....
ford4wd08 is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2010, 11:42 AM   #9
Paint it black
5 Year Member
 
blackbetty's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: washington dc
Posts: 2,667
Thanked 11 Times in 11 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Bucko View Post
Correct, assuming you find a place to do it for a reasonable price. As reported, several members here and on other sites stated the called Ford dealers up and down the east coast to no avail. My dealer in Dallas told me the equipment to reflash costs around 15 grand, that's why they don't do it; no market. I've found two speedometer repair shops that will do it; one wanted 400 bucks, the other wanted 250 bucks. This is more than what any average "joe" pays for the cluster, so you can guess that it doesn't get done.

I did do some more investigation in my schematics book last night pertaining to the temp dispplay. My STX has the "ambeint temp sensor" harness at the front radiator grill area, but I never traced it. Acording to the Ford factory schematics, this harness connects to C211, located by the fuse box, then runs to pins 13 and 12 of the left side cluster connector. I'm going to trace this to see if perhaps the STX (and FX) models are missing this fuse box to cluster comnnection. I do not see any other circuitry or black boxes in the schematics in order to make the temp display show up. I'll report back my findings.
where are you getting the diagrams?
blackbetty is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2010, 11:43 AM   #10
Senior Member
5 Year Member
 
ford4wd08's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Knoxville, Tennessee
Posts: 3,044
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 27 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by blackbetty View Post
where are you getting the diagrams?
he has the shop manuals.... he got them off ebay a while back
ford4wd08 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LED Turn Signals? Resistor? Flasher? NorCal_Fords 2015 - Present Ford F150 26 09-04-2016 10:40 AM
Can I Run 35/12.5/20??? lifted ford 2015 - Present Ford F150 27 07-28-2016 06:18 PM
truck ill not start with new instrument cluster Ben1032 General F150 Discussion 1 09-09-2015 04:04 PM
Texas: Platinum/STX grille Gunnar 2009 - 2014 Part Sales 7 09-07-2015 05:13 PM
2013 STX Jcabin air filter Beechguitrs General F150 Discussion 1 09-06-2015 02:58 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:12 PM.


Copyright 2006 - 2016 F150Forum.com