Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2004 - 2008 Ford F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

2007 Strange problem with rear brakes and 4x4

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-22-2015, 09:35 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: San Antonio, Texas
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default 2007 Strange problem with rear brakes and 4x4

Hey guys, this problem has me stumped. 2007 F150 Lariat 4x4 screw 5.4 auto 62K miles on it now.

As I'm driving, I sometimes get a lugging feeling and my brake pedal comes a bit higher than normal with more of a firm feeling. What seems to be my rear brakes are engaged as it will stop the truck if I put in in neutral. At the same time the 4x4 won't engage. I'll continue down the road for a couple of minutes and it all goes away and runs just normal 4x4 will also engage. It comes and goes and only few miles at a time. One time my steering and front end began to shake some as if the front rotors are toast, but I know they are not.

Any thoughts? Thanks.
cruzomatic is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2015, 01:07 PM   #2
Member
 
04_Lariat_SCrew's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: West Salem, OH
Posts: 94
Mentioned: 0 Post(s)
Thanked 6 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I had this same issue about a year or two ago. Found my front calipers were seized, unfortunately that wasn't the whole problem. I also did my rear brakes and inspected the parking shoes and found them to be completely obliterated. If I remember right, I think I just replaced them and readjusted the park brake?!? Don't take my word for it, just an idea though on my own experience.. Memory isn't too great. But I'd definitely check for a dragging caliper somewhere. Do you notice any burning take smell at all? That was my cue.
04_Lariat_SCrew is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2015, 10:58 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: San Antonio, Texas
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Thanks for chiming in. I really don't smell burning brake smell much. I thought it was the fronts, but now I'm thinking they are the rears. But why would the 4x4 not engage?Also......as I'm driving it just goes away and runs like normal. 4x4 will also begin to work just fine. I rarely use my e-brake also....

I'll pull the rear wheels and look at the brakes....thanks.
cruzomatic is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2015, 10:58 PM
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source

All times are GMT -4. The time now is 06:27 AM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.