Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2004 - 2008 Ford F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-19-2011, 07:06 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Default 2005 Ford F-150 FX4 Transmission Problem

If anyone could help I would appreciate it. I recently was driving my Ford today when just as I got around the corner from my home my transmission began to slip and run really rough as I drove forward and hesitated. It acted as if it was having problems changing into gears. I checked the transmission fluid on the dip stick and it showed that it was in the cold area. The dip stick reads cold, hot and do not add. I went to the local automotive store and they said to add transmission fluid. I added just a little less than half through the dip stick area. As I drove it again the over drive light began to blink off and on. When I put the vehicle in reverse and drive, it runs smooth. Anyone have any idea what may be causing this? Please help! Hoping it's not a rebuild and may be just a sensor.

Nick
Ntowns9978 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Ntowns9978 For This Useful Post:
Aaron Beckwith (01-22-2014)
Old 02-22-2011, 02:43 AM   #2
Junior Member
 
colton135's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I just had a similar problem i was just driving and noticed that mine was starting to slip, when going from first to second and starting, i thought it was my torque converter, on my way to the repair shop, i had a crunch and it threw up an trans fault and it wouldnt move at all, turns out due to heat, first gear came loose and caused a bunch of damage and now im with out a truck for a month. My truck also had had all regular oil changes and has 120kms on it.
colton135 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2011, 04:33 AM   #3
Senior Member
 
jake04f150's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: oahu hi.
Posts: 267
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Default

sounds like the same problem im having but mine starts out like its in second or third gear but once I get to about 40 its fine the od light blinks and i'm getting 2 error codes from my edge both of which mean improper 1st and 2nd gear ratio I'm dropping mine off wendsday to get it figured out so when I know whats wrong with mine I'll post it
jake04f150 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2011, 06:45 AM   #4
Meaner than Ymeski
5 Year Member
 
bobkyle2's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 22,725
Mentioned: 32 Post(s)
Thanked 715 Times in 426 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

If the light is blinking codes.. get the codes checked...
__________________

Click Here for instructions on uploading pics!
My 08F150's life
My Chevy K5 build thread.
bobkyle2 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2011, 09:00 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Default

Well I got my truck checked out yesterday and found out that I have to buy a rebuilt transmission for $2,192 dollars. The first gear was apparently shot. The mechanic told me that Ford has the worst transmissions because of the parts they use. They were able to get a Jasper rebuilt transmission out of Philadelphia which has a 3 year/100,000 mile warranty that covers parts and labor. When all is said and done I will be paying about $3,000 bucks for this crap. Im going to call Ford Motor Company today because this is unacceptable for a truck that only has 77,000 miles on it and I do not tow anything besides a 6x12 trailer to the garbage dump now and then. And of course this had to happen when i was only 2000 miles over the warranty. The best thing was that Ford had replaced some U joints in the drive shaft because they usually go on Fords also. Well my mechanic found that they did not balance the driveshaft so now my rear differential rubber gasket is all screwed up. Not only do I have to get my transmission done I have to bring it back to the Ford Dealership to get the crap they did wrong fixed. Can't say if that was the cause of the transmission going but I would say it is. Impossible to prove though. Thanks everyone for the information.
Ntowns9978 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2011, 09:08 AM   #6
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Angry Hubs

I have a 2005 F150, 78K-I had a 75,000 warranty. Always maintained by a Ford dealer. I took it in about a year ago complaining that there was a "high pitched" whine coming from the passengers side. Don't remember what was done, but they fixed it(?). Yesterday, same thing was happening; took it in to the dealer-now they say that I need two new hubs-about $1000 with labor. Thoughts?
anntiernan is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2013, 08:07 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

2005 f-150 4x4 5.4L Lariat, after my failsafe light came on and I changed my Throttle body assmebly my speed odometer, gas petal adjustment doesnt work and my truck wont switch gears while Im driving, I changed the shift solenoid, pressure solenoid and filter and fluid, checked all fuses and still have the problem???? I have codes 54, 708, 713, 740, 743, 960, 1702!!!!??????

Last edited by bcrich50; 05-27-2013 at 08:10 PM. Reason: adding info
bcrich50 is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2013, 08:30 PM   #8
Junior Member
 
mesofluk's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by Ntowns9978 View Post
If anyone could help I would appreciate it. I recently was driving my Ford today when just as I got around the corner from my home my transmission began to slip and run really rough as I drove forward and hesitated. It acted as if it was having problems changing into gears. I checked the transmission fluid on the dip stick and it showed that it was in the cold area. The dip stick reads cold, hot and do not add. I went to the local automotive store and they said to add transmission fluid. I added just a little less than half through the dip stick area. As I drove it again the over drive light began to blink off and on. When I put the vehicle in reverse and drive, it runs smooth. Anyone have any idea what may be causing this? Please help! Hoping it's not a rebuild and may be just a sensor.

Nick
I know exactly what your going through, It just happened to me last week. I have a 04 Lariat 5.4L, and it's in the hop now. I was driving down the highway and I felt my gears slipping. My OD light went flashing. It just got worse about a half hour from my house. I had plenty of rpm and no push from the rear. It would catch and then go, so I just got it home after kicking the crap out of the transmission. ( don't recommend driving it while that going on ). I got it towed to my local machine shop.

It's the torque converter...... Get it in the shop ASAP before you start racking up the $$$$

I trashed the transmission, Burt out all the gears, cracks and pcs of metal everywhere. It's not pretty boys.

I had my transmission rebuilt about 3 months ago and the guy who did it didn't change out the converter so what ever pcs of metal were in the went back in to the gears. He's a piece of work, anyways it's being rebuilt now.
mesofluk is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2013, 08:30 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2005 Ford F-150 Electrical Problem muggz 2004 - 2008 Ford F150 10 01-21-2013 03:03 PM
2005 5.4 v8 Problem I can't fix - Running problem cristalcars Maintenance Shop 19 03-28-2012 06:46 PM
2005 Ford F150, 4x4 problem? Greg245 2004 - 2008 Ford F150 2 12-02-2008 08:27 PM
2005 Ford F150 problem fuvous 2004 - 2008 Ford F150 2 10-05-2008 07:55 AM
Problem With 2005 F150 robnb2 General F150 Discussion 5 09-18-2008 05:19 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 07:57 PM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.