Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2004 - 2008 Ford F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-23-2013, 09:32 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Pensacola, FL
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default 07 XLT Scrw 4x4 engine/trans shutter?

okay so i have read a couple other post on here regarding this issue but mine seems to be a little different. 07 XLT Scrw 4x4 just rolled 100k miles. at 1000-1200 rpms at 45-50mph while in overdrive, when slowly increasing speed the truck begins to shutter,Bump, etc. once i get over 50mph or so it goes away with no further issues. no codes are thrown, no indications from exhaust. Ive read about a possible misfire or even a sensor E-clip in the trans. anybody seen the same thing? thanks for your help
pbjavis18 is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 09:54 AM   #2
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Tuscaloosa, Al
Posts: 76
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 8
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Is it shifting hard?
Bamadude is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 09:57 AM   #3
Senior Member
 
Especial86's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 3,092
Mentioned: 3 Post(s)
Thanks: 126
Thanked 264 Times in 226 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Default

Definitely sounds like a misfire... If you can give the truck a little extra gas to not experience this "shutter", then its a misfire... I bought my truck with a misfire "cheaply" and it was doing the exact same thing.... Hopefully you will get a code to check that will point you to the affected cylinder. Mine turned out to be a coil, and an exposed coil wire was arching on the valve cover. It is what killed the coil (COP)
Especial86 is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 10:09 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Pensacola, FL
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

no the truck runs fine all through the gears. this bump i speak of is pretty hard. honestly feels like something is coming apart. the entire truck shakes pretty violent, then goes away
pbjavis18 is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 10:11 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Pensacola, FL
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

oh and its multiple bumps. bump bump buuuump bump bum clears best way i can desrcibe it on here
pbjavis18 is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 10:12 AM   #6
Senior Member
 
Especial86's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 3,092
Mentioned: 3 Post(s)
Thanks: 126
Thanked 264 Times in 226 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by pbjavis18 View Post
oh and its multiple bumps. bump bump buuuump bump bum clears best way i can desrcibe it on here
Does it feel like your driving over a washboard?
Especial86 is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 10:16 AM   #7
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Pensacola, FL
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

yeah pretty much
pbjavis18 is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 10:20 AM   #8
Senior Member
 
Especial86's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 3,092
Mentioned: 3 Post(s)
Thanks: 126
Thanked 264 Times in 226 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Default

then its probably a misfire bro... They can feel like the transmission is gonna fall right out of the truck...
Especial86 is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 10:30 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Pensacola, FL
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

thanks for your help, but my next question is if it was a misfire, wouldn't i see this at various speeds and rpm's?
pbjavis18 is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 10:30 AM   #10
Senior Member
 
LUVmyDUX's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: NW Portland
Posts: 507
Mentioned: 3 Post(s)
Thanks: 11
Thanked 24 Times in 23 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Yeah, as stated previously, misfire and symptoms of coil pack going bad.
__________________
Current Truck: 2004 SCREW 4x4 XLT 4.6 V8, Edge Evo, Magnaflow SIDO, Gotts mod, 2 Leveling, retrofit headlights by sdatrlp23
Old Truck: 2004 SCREW 4x4 FX4 5.4 V8(problematic motor), SIDO Borla exhaust. AFE intake. 2" Leveling
LUVmyDUX is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 10:30 AM
 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 06:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.