Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2009 - 2014 Ford F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Turbo flutter on and off - Ecoboost 3.5L 2011

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-25-2015, 01:32 PM   #1
Awesome Member
 
McFlab's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: AB, Canada
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Unhappy Turbo flutter on and off - Ecoboost 3.5L 2011

Hi guys,

I have a 2011 EB3.5 4x4. Bought it used.
I noticed that on very light acceleration with a little bit of load the turbo would flutter on and off (for instance uphill - no towing or hauling- at 1000/1500 rpm in 6th gear - 90km/h).
Turbo start and stop (hesitate) until you decide to slow down or frankly accelerate (basically go away from that hesitation range/point). This happen at various speeds but always during light accelerations.

Did this happen to anybody and what I am facing?

Thanks for your
__________________
... Agriculture Canada is definitely gonna be looking for us !
http://www.youtube.com/watch?v=QCcWzLAcv4o
McFlab is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2015, 04:51 PM   #2
Senior Member
 
Lizardking419's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Mounds View, MN
Posts: 139
Mentioned: 1 Post(s)
Thanked 13 Times in 10 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Have you checked your spark plugs? They should be gapped at 0.030.
Lizardking419 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2015, 07:23 PM   #3
Opinionated Blowhard
 
Join Date: Oct 2011
Location: Knoxville, TN
Posts: 835
Mentioned: 0 Post(s)
Thanked 129 Times in 75 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by McFlab View Post
Hi guys, I have a 2011 EB3.5 4x4. Bought it used. I noticed that on very light acceleration with a little bit of load the turbo would flutter on and off (for instance uphill - no towing or hauling- at 1000/1500 rpm in 6th gear - 90km/h). Turbo start and stop (hesitate) until you decide to slow down or frankly accelerate (basically go away from that hesitation range/point). This happen at various speeds but always during light accelerations. Did this happen to anybody and what I am facing? Thanks for your
Have the wiring harness to the boost control module. I had the same thing on my 11. The harness was defective and wasn't providing a 5V signal to the module. The dealer replaced it and never had the problem again.
__________________
2014 EB SCREW XLT 4X4 5.5 bed Heavy Duty Tow Pkg, Peragon sliding bed cover, 3.73 E-Locker, Bone Stock, Sunset.
Kenferg1 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2015, 11:58 PM   #4
Awesome Member
 
McFlab's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: AB, Canada
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Thanks guys for the hints Will look into it - spark plugs / harness -
I am going to the dealership in the coming days for a diagnostic and will get back to you.

If anybody out there has some other observations / ideas about this Turbo issue please share.
__________________
... Agriculture Canada is definitely gonna be looking for us !
http://www.youtube.com/watch?v=QCcWzLAcv4o
McFlab is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2015, 11:58 PM
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source

All times are GMT -4. The time now is 08:22 AM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.