Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2009 - Present Ford F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Garage Photos FAQ Members List Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read StoreVendor Directory

Welcome to F150 Forum!
Welcome to F150 Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-18-2010, 02:47 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default Truck won't start, a lock appears on dash

My wife called from home to tell me that our '09 F150 won't start. She initially tried with the remote start, than with each of the two keys. when using a key lights and dash would power up but it would not attempt to turn over and a symbol of a car facing her and lock would appear. What do those symbols mean? Is it indicating that the vehicle is attempting to start with a key without the chip inside?
The truck got a viper, I believe, starter put in it about two months ago by a reputable installer. It has worked great from day one. Any help before I go home tonight would be appreciated.
touque is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 03:23 PM   #2
Just another member
 
Join Date: Jul 2009
Location: MA
Posts: 2,594
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 17
Thanked 20 Times in 19 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

That is the "anti theft indicator."

Is it glowing steadily? Could there be anything interfering with the electronics of the keys and or have you installed or changed anything recently (since last time its started? Good luck, hope you find out the why.. Thanks
johnwill is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 03:25 PM   #3
Senior Member
 
50Ford500's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Midland TX
Posts: 516
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Sounds like something is interfering with the Securilock system, possibly a loose connection from when they installed the remote start?
__________________
1950 Ford Sedan
2009 FX4 SuperCrew
50Ford500 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 03:38 PM   #4
Senior Member
 
TRMIN8TR's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

i would call the installer and have them either come fix it where it sits or tow it to wherever they like...at their expense.
__________________
<a href=http://img39.imageshack.us/img39/4564/project1r.jpg target=_blank>http://img39.imageshack.us/img39/4564/project1r.jpg</a>
TRMIN8TR is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 04:03 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Thanks, anti-theft indicator. My wife said once she turned the key on the AT indicator would appear and stay on until she removed the key. as for changes or anything interferring I don't believe so. It started last night with key and neither of the keys have been anywhere else but the key rack.
I am also thinking, hoping actually, that it is something as simple as loose connection. Would any connection with the remote box trigger the AT indicator or just the by-pass module?
As for getting the installer to tow the truck. I live in a small town and the installer is in the city, 80 miles away. I'd better be sure it is the fault of the starter or installation before I demand action. There could be a fault in the truck itself.

Last edited by touque; 01-18-2010 at 04:08 PM. Reason: addition
touque is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 05:18 PM   #6
Senior Member
 
TRMIN8TR's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by touque View Post
I live in a small town and the installer is in the city, 80 miles away. I'd better be sure it is the fault of the starter or installation before I demand action. There could be a fault in the truck itself.

I am willing to bet that had you not installed the alarm/remote start you would NOT be having this problem. I'm quite sure the issue IS related to the new parts.

I would definately call them and let them figure it out. You paid good money for this installation so let them fix it for you.
__________________
<a href=http://img39.imageshack.us/img39/4564/project1r.jpg target=_blank>http://img39.imageshack.us/img39/4564/project1r.jpg</a>
TRMIN8TR is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 10:35 PM   #7
Hook'em Horns
 
Dironk4011's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Texas
Posts: 73
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by touque View Post
Thanks, anti-theft indicator. My wife said once she turned the key on the AT indicator would appear and stay on until she removed the key. as for changes or anything interferring I don't believe so. It started last night with key and neither of the keys have been anywhere else but the key rack.
I am also thinking, hoping actually, that it is something as simple as loose connection. Would any connection with the remote box trigger the AT indicator or just the by-pass module?
As for getting the installer to tow the truck. I live in a small town and the installer is in the city, 80 miles away. I'd better be sure it is the fault of the starter or installation before I demand action. There could be a fault in the truck itself.
Something similar happened to me and I do not have remote start. This is what happened to me, I went to start my truck and nothing......the antitheft/security light was blinking rapidly which the manual states it has a problem and to try the other coded key, I did not have the other key with me so I tried everything else; took it out of Park and put it back in, locked and unlocked the doors with remote and keyless entry still nothing. Tried all of this several times and was ready to give up when I thought, why not tilt the wheel up and down just to try something else and bam it's all good and the truck started. Just a glitch????? Dealer stated he had never heard of this issue.
Dironk4011 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 04:09 AM   #8
blue blood
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 331
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

if the remote start has a problem with pats it will keep trying to start and wont let you start it with a key .try turning off the remote start even if its not started or hit the brake you may need to wait a few minutes to start the veh.
badcat is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 07:40 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Carolina Beach, NC
Posts: 1,501
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 19 Times in 13 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I didn't see this asked of you but did you try both sets of keys? If the installer didn't program both sets correctly this would cause your issue. The PATS Bypass Module needs to know all keys associated with the truck and won't start it if it isn't registered with the module.
__________________
2013 F-150 SCrew Lariat Sterling Gray Metallic, 4X4, 5.0L, 3.55 ELD, 145" WB, Nitto Terra Grapplers, Lariat Chrome, Off Road & 502A Pkg's, Tailgate Step, Bed Liner, AVS Seamless Ventshades, AVS AeroSkin, MFG Billet Chrome Fuel Door w/Lock.

Last edited by Bob_Mac; 01-19-2010 at 07:42 AM.
Bob_Mac is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 07:58 AM   #10
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I got home last night and attempted to start the truck and it started. The anti theft indicator did not appear. Thanks Dironk, that's interesting to know that the Ford trucks have done this. How long ago did this happen to you and has it done it since? I'm now worried that it may happen again but who knows where. I think my next step is to bring it up to the dealership, talk to a technician and get them to scan it and see what they find. I'm up in the city on Saturday, I think I'll stop by Futureshop and talk to one of the installers to see if they have heard of anything like this. If anyone else has any other related stories please tell.
touque is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 07:58 AM
 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Truck won't start shelbacin 2009 - Present Ford F150 9 10-16-2009 02:19 PM
Keypad entry problem.. appears to be getting no power tmw160 2009 - Present Ford F150 2 02-23-2009 06:58 PM
cant lock my truck Fumey General F150 Discussion 5 01-12-2009 11:51 PM
cant lock my truck Fumey 1997 - 2003 Ford F150 1 01-10-2009 03:28 PM
truck won't start juscallbob Maintenance Shop 4 12-12-2008 06:29 PM

 

The Mustang Source

All times are GMT -4. The time now is 04:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.5.2
Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.


Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.