Rear end problems - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans



Rear end problems

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-26-2012, 03:47 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
 
Mxvosen134's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 137
Thanked 3 Times in 2 Posts
Default Rear end problems

has anyone has a rear end go bad in the 2011 ford f150 ecoboost ? i believe mines bad had my mechanic look at it this morning and he said the pozi unit is bad. Anyone else have the problem ?
Mxvosen134 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 03:55 PM   #2
Senior Member
5 Year Member
 
maplelakeduckslayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Albertville, MN
Posts: 1,424
Thanked 177 Times in 123 Posts
Default

In the last few weeks I have noticed a sloppy feeling coming from either the rear end or drive shaft upon accelerating from a stop. Dealer will be looking at it when it goes in this winter
maplelakeduckslayer is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 04:23 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
 
Mxvosen134's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 137
Thanked 3 Times in 2 Posts
Default

mines going in on monday morning i will let you know the results
Mxvosen134 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 05:53 PM   #4
Senior Member
5 Year Member
 
montanaman's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Big Sky Country
Posts: 380
Thanked 23 Times in 20 Posts
Default

You wouldn't have worn out those massive bearings - but you could be in need of having the clutch pack rebuilt in it I suppose.

You don't have to abuse the clutches either - doing a lot of turns in a parking lot will wear them out in time.

Other people run their trucks 100,000 + miles and the trac-loc still works -
montanaman is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 06:17 PM   #5
'11 FX4 SCREW 5.ohh!
 
ICBM99's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: West Texas
Posts: 307
Thanked 50 Times in 14 Posts
Default

What are your symptoms?
ICBM99 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 06:23 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Iowa City
Posts: 177
Thanked 13 Times in 10 Posts
Default

Are you sure you even have a track-lock (posi)? My FX4 and most EB's I have seen have the e-locker which functions as an open diff except when locked or if the ABS fake LSD is working.
vteckiller2000 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 06:48 PM   #7
Senior Member
 
kbass24emtp's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Missouri
Posts: 858
Thanked 96 Times in 82 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by maplelakeduckslayer View Post
In the last few weeks I have noticed a sloppy feeling coming from either the rear end or drive shaft upon accelerating from a stop. Dealer will be looking at it when it goes in this winter
Mine is doing this also. When I crawled under mine and turned the drive shaft, mine seems to have some play in the rear end. I also feel the same sloppy feeling when stopping on mine.
kbass24emtp is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 07:10 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Lost driveshaft

I had my F150 2012 FX4 Eco in the shop three times for a clicking noise in the rearend when shifting from p-r or r-d. The mechanic was told by the engineers at Ford to tighten the pinion nut 1/16 of a turn. Less than 300 miles after getting the truck out of the shop I broke my pinion while going down the highway at 70 mph. Made nice sparks and a cloud of smoke from the back of the truck at 0430 in the a.m.
Long story short the dealer changed the rearend/driveshaft. The truck has 14,000 miles on it and two oild changes later a new rearend.
Oredered a new 2013 FX4 Eco same as the 2012 except the color, have to get Ruby red no more candy red offered for 2013. I feel as Ford broke it they can keep it.
amcdawg is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2015, 09:11 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default 2010 FX4 5.4L 3.73 Locking axle

I have a noise in the rear axle. The noise is heard at 60-65 mph. The noise is gear whine or slapping sound when slight accelerating from 60 to 62 mph or when deaccelerating from 62 to 60 mph. I noticed this noise after fixing the exhaust manifold leak. My truck has 45,000 miles on it. I have been pulling a small tractor and a 2000 lb equipment trailer for 300 miles. I have just installed a 5th wheel hitch. I installed the 5th wheel last year (one year ago) I drove 2600 miles pulling a 6000 lb. 5th wheel trailer. The whole trailering experience has been wonderful. It was made for pulling this 2010 FX4 F150 Supercab.
I just left the Ford garage here at Lofinks Motors in Carthage NY. The mechanic is great. He owns a FX4 himself. He ordered a new pinion&ring plus a rear axle rebuild kit? The 5 year warranty on engine and transmission cover all this! I am really pleased.
beansmith is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2016, 08:57 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Buckeye Country Ohio
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default 2012 ecoboost f150 screw 4x4 offroad

bought it new 2012 with less then 1000 miles the rear end was replaced.
problem, from forward to reverse , reverse to forward and coming to a full stop to felt like someone bumped in to the rear of the truck.
ford replaced the rear end and the drive shaft. now with 46339 mile its going back in to ford for the same problem.
I will update after its been checked and repaired.
2012 Green 4X4 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help me decide on a truck! WOT4x4 1997 - 2003 Ford F150 26 07-05-2016 02:12 PM
Approximate cost for getting tint done? rival 2015 - Present Ford F150 29 04-13-2016 02:59 PM
Replaced front fuel pump; still not working spinningchurro 1987 - 1996 F150 6 10-23-2015 11:01 PM
New member from VA! VA10 Introductions 0 09-03-2015 10:02 AM
2004 Roush F150 issue in reverse vanguard2010 Maintenance Shop 0 09-02-2015 09:39 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:57 AM.


Copyright 2006 - 2016 F150Forum.com