OEM trailer brake controller problem, "trailer not connected" - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans



OEM trailer brake controller problem, "trailer not connected"

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-20-2012, 08:39 PM   #1
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 95
Thanked 8 Times in 3 Posts
Default OEM trailer brake controller problem, "trailer not connected"

Hi all. I need a hand please. My truck is an '11 FX4 with the tow package. I've installed the OEM integrated trailer brake controller. I took it to the dealer yesterday to have it activated. The problem is that when I hook up my trailer the display on the truck reads "trailer not connected". All of the lights work properly, I've checked the grounds and when checked the connection for the brakes where the trailer plug is spliced into the wiring harness.

The bizarre part is that if I move the manual slider on the TBC it will engage the brakes (but still shows not connected). I used a test light on the truck side of the plug to check for voltage. I am getting power to the brake wire with the slider but not if I depress the brake pedal.

Any advice?
TonyB. is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2012, 08:44 PM   #2
Senior Member
 
Dhaskjr's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: TROY NY
Posts: 261
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

You did install the fuse and relay with the controller? If so I think there is a tsb on the controller.
Dhaskjr is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2012, 08:44 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Prince George, B.C.
Posts: 1,804
Thanked 103 Times in 69 Posts
Default

I remember something like this a year ago when I got my trailer, and I'm drawing a blank....
dcfluid is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2012, 08:44 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 233
Thanked 12 Times in 12 Posts
Default

Yes, that’s bizarre. Have you used this trailer before on another vehicle or controller? Does Gain do anything?
f6bits is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2012, 10:33 PM   #5
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 95
Thanked 8 Times in 3 Posts
Default

I did install the fuse and the relay in the panel.

@f6bits- If I press the gain + and - buttons the changes are displayed on the in-dash LCD panel as the change is registered but under that it says "no trailer".
TonyB. is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2012, 10:42 PM   #6
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 45
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I knowthe prblem you are having. Are you using an adapter for your trailer? My truck does exact same thing if I use an adapter that does not have a center pin. My trailers are older and have the old style round 6 pin connector.
Chuck11 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2012, 10:50 PM   #7
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 95
Thanked 8 Times in 3 Posts
Default

No adapter.
TonyB. is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2012, 11:16 PM   #8
Senior Member
5 Year Member
 
94-F150-10's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 418
Thanked 12 Times in 12 Posts
Default

I had the same problem, it was showing "trailer disconnected " on my truck and brother in laws truck, ended up being a bad plug on trailer. Changed plug and it works fine.
94-F150-10 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2012, 11:44 PM   #9
Senior Member
5 Year Member
iTrader: (2)
 
93Cobra#2771's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,678
Thanked 146 Times in 104 Posts
Default

Yep, check plug on trailer. Mine had some tarnished contacts. Worked plug on and out and lubed it up good. Problem solved.
93Cobra#2771 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 11:20 AM   #10
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 95
Thanked 8 Times in 3 Posts
Default

How does the truck recognize the trailer? He puzzling part is that all of the lights work and the brakes work with the slider which tells me that all of the connections are good.
TonyB. is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Texas: 2012 F150 FX4 Ecoboost - Loaded OptimiStick 2009 - 2014 Truck Sales 5 04-11-2016 03:43 PM
My New 2015 and Initial Thoughts FlatBlack XD 2015 - Present Ford F150 15 01-28-2016 08:36 PM
Little to almost no power while towing reader585 Maintenance Shop 2 09-10-2015 09:10 AM
4.2 problems mjs757 1997 - 2003 Ford F150 2 09-05-2015 10:31 AM
Aftermarket Brake Controller? Does it still require Ford dealer to activate? ChicagoJim 2015 - Present Ford F150 3 09-02-2015 05:20 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:16 AM.


Copyright 2006 - 2016 F150Forum.com