Navigation head unit - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans



Navigation head unit

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-06-2016, 07:09 PM   #1
Senior Member
5 Year Member
Thread Starter
 
T-ro's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Kentucky The Bluegrass State
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default Navigation head unit

Wondering what all I would need to replace my factory XLT head unit with a factory nav. unit. Has anyone done this?2014 super crew.
T-ro is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2016, 07:39 PM   #2
Certified Grumpasaurus
 
Join Date: Dec 2011
Location: Texas
Posts: 119
Thanked 12 Times in 11 Posts
Default

Which head unit do u currently have?

There are usually significant wiring differences between them, although, there are solutions.

MPD165
MPD165 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2016, 07:41 PM   #3
Senior Member
 
Chad Walker's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: Olywa
Posts: 1,056
Thanked 140 Times in 109 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by T-ro View Post
Wondering what all I would need to replace my factory XLT head unit with a factory nav. unit. Has anyone done this?2014 super crew.
Definitely not worth it. Your best bet is aftermarket.
Chad Walker is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2016, 09:21 PM   #4
Senior Member
 
DJ2014's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Santa Fe, Tx.
Posts: 129
Thanked 18 Times in 18 Posts
Default

I don't think it's possible to add factory nav if you don't have it already. Somebody did figure out how to do this to a mustang. This is off of a Mustang forum explaining how to do this.http://themustangsource.com/forums/f...em-nav-516988/ I wanted to do this to my Mustang but it was not worth the time or money. Easier to do aftermarket.

Last edited by DJ2014; 03-07-2016 at 12:04 AM.
DJ2014 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2016, 10:57 PM   #5
Senior Member
 
caniscream's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Orlando, FL
Posts: 256
Thanked 41 Times in 31 Posts
Default

You'd probably also have issues updating the factory head unit and getting the firmware for it once installed. You'll need to update it whenever they release the update fixing all the broken Sync "features" that were broken in the last update. Then you'll need to update again to fix whatever gets broken in that future update.

For what it would cost, you could get a way better head unit aftermarket and put that in.
caniscream is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2016, 11:11 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: NB, TEXAS
Posts: 214
Thanked 20 Times in 15 Posts
Default Factory nav

ordered mine. Oemautopartsco.com

Last edited by noboost5.0; 03-07-2016 at 08:29 AM.
noboost5.0 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2016, 12:08 AM   #7
Senior Member
 
DJ2014's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Santa Fe, Tx.
Posts: 129
Thanked 18 Times in 18 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by noboost5.0 View Post
ordered mine. Oemautoparts.com
You have a link to that part? The OP has a 2014 and the only thing I could find on that site for 2014 F150's is filters.

Last edited by DJ2014; 03-07-2016 at 12:15 AM.
DJ2014 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2016, 12:21 AM   #8
Certified Grumpasaurus
 
Join Date: Dec 2011
Location: Texas
Posts: 119
Thanked 12 Times in 11 Posts
Default

I have a 2009 and ordered one from 4DTech. All the wiring and parts are included. The issue is there is currently no factory navigation replacement for the 4.3" screen models, which is what I assume you have. Therefore, aftermarket is your only hope.

MPD165
MPD165 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2016, 08:13 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: NB, TEXAS
Posts: 214
Thanked 20 Times in 15 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by DJ2014 View Post
You have a link to that part? The OP has a 2014 and the only thing I could find on that site for 2014 F150's is filters.
http://www.oemautopartsco.com/produc...vigation-radio
noboost5.0 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2016, 08:23 AM   #10
Senior Member
5 Year Member
Thread Starter
 
T-ro's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Kentucky The Bluegrass State
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default

4.3 screen is what I have so looks like I'll just use my phone. Thanks
T-ro is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2014 XLT center console DesertPatriot 2009 - 2014 Ford F150 22 08-23-2016 08:49 PM
Clarion 445U vs new head unit crabo Stereo/Audio 4 02-20-2016 03:51 AM
Stock head unit grounding location? Andy13186 2009 - 2014 Ford F150 1 02-19-2016 04:13 PM
2014 SCREW Non-Sony Navigation System Available? dawaro 2009 - 2014 Ford F150 0 02-16-2016 04:44 PM
2014 cap on a 2015? mechanicaladvantage 2015 - Present Ford F150 2 02-13-2016 01:52 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:21 AM.


Copyright 2006 - 2016 F150Forum.com