2012 5.0 Engine Tick - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans

Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > 2009 - 2014 Ford F150
Log In 


2012 5.0 Engine Tick

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-02-2012, 06:40 PM   #1
Master Tech
 
Join Date: Mar 2011
Location: NC
Posts: 138
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default 2012 5.0 Engine Tick

Guys My 2012 F150 has 2500 miles on it and the oil was changed at 1000miles. I noticed this mouring when I started it in my shop it had a slight tick that could be heard on the pass side I have not noticed it before. The oil level was fine and and pressure also so it drove it to town and when I got out and walked around to the pass it was still there. I drove it about 40 miles and when I got back this afternoon it sounded like the (normal) injector tick not a valve tick. Has anybody noticed this are am I crazy lol..I thought the 5.4 noise was gone when ford changed to the 5.0? My 2010 5.4 had a little noise but it was normal. This sounded like a lifter maybe not. Maybe it will be fine after the engine gets some miles on it?
M.YANCEY is offline   Reply With Quote
Join F150 Forum

Join F150Forum.com Today - It's Totally Free!

Are you a Ford F150 fan? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Ford F150 Fans to meet online.
Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your truck, and have a great time with other Ford F150 fans. Whether your an old timer or just bought your F150 you'll find that F150Forum.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

Join F150Forum.com Today! - Click Here JOIN FOR FREE


-->
Old 09-02-2012, 07:47 PM   #2
Senior Member
 
summertop511's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,001
Thanked 24 Times in 23 Posts
Default

Mine did it too. The serpentine belt wasn't perfectly straight. It would go around a pulley and make a tick like sound.
summertop511 is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 07:57 PM   #3
Master Tech
 
Join Date: Mar 2011
Location: NC
Posts: 138
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

It did not sound like it was in the front of the engine.. I sounded like it was in back pass side??
M.YANCEY is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 09:16 PM   #4
Senior Member
 
JPCharmin's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Houston
Posts: 401
Thanked 24 Times in 21 Posts
Default

mine has the same tick on the passenger side. im eager to know what this is.
JPCharmin is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 10:03 PM   #5
Master Tech
 
Join Date: Mar 2011
Location: NC
Posts: 138
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by JPCharmin View Post
mine has the same tick on the passenger side. im eager to know what this is.

How many miles is on your truck?
You can't here mine from inside of the truck only if you are outside by the passenger side wheel well

Last edited by M.YANCEY; 09-02-2012 at 10:05 PM.
M.YANCEY is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 11:32 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 248
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
Default

My 2011 5.0 makes the same noise. Dealer said that it was the fuel injectors. I don't think so.
HOT150 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2012, 12:19 AM   #7
The Macho King
 
TheWhiteBeast's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Las Vegas, NV
Posts: 805
Thanked 138 Times in 100 Posts
Default

if you did your first oil change at 1000 miles and changed to synthetic, that might be your problem as the engine is not fully broken in at 1000 miles, it takes longer than that for the rings to fully seat and synthetic provides "too much" lubrication for proper break in. also, the dealer saying that it is the injectors might not be them blowing smoke up your *** because injectors can be loud.
__________________
2011 F-150 4x4 SCAB XLT, 5.0, 3.73 E-Locker, Off road, plus, convenience packages, adobe interior, captains chairs, Leer 100XL, Bedrug, Toyo Open Country ATII Extreme 285/75/17

2001 Ford Mustang GT Bullitt, 5.0 stroker, 10.6:1CR, ported PI heads, long tube headers, off road H, magnaflow catback. 320hp/335tq
TheWhiteBeast is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2012, 12:23 AM   #8
The Macho King
 
TheWhiteBeast's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Las Vegas, NV
Posts: 805
Thanked 138 Times in 100 Posts
Default

there is also no such thing as a lifter on an overhead cam motor. the cam comes into direct contact with the roller rocker which then pushes down directly on the valve. there can be "valve tick" but nothing attributable to a lifter.

many overhead cam motors exhibit a slight tick on start up due to the fact that the oil has to come all the way from the bottom to the top of the motor to lubricate the valvetrain components.
__________________
2011 F-150 4x4 SCAB XLT, 5.0, 3.73 E-Locker, Off road, plus, convenience packages, adobe interior, captains chairs, Leer 100XL, Bedrug, Toyo Open Country ATII Extreme 285/75/17

2001 Ford Mustang GT Bullitt, 5.0 stroker, 10.6:1CR, ported PI heads, long tube headers, off road H, magnaflow catback. 320hp/335tq
TheWhiteBeast is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2012, 03:25 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Cincinnati, OH
Posts: 189
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 10 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by TheWhiteBeast View Post
if you did your first oil change at 1000 miles and changed to synthetic, that might be your problem as the engine is not fully broken in at 1000 miles, it takes longer than that for the rings to fully seat and synthetic provides "too much" lubrication for proper break in. also, the dealer saying that it is the injectors might not be them blowing smoke up your *** because injectors can be loud.


Yup. Lots of people can get fuel injector noise mixed up as a tick because they do tick and can be loud.


My 5.0 did exhibit a lot of ticking noise when I first bought it, but now it is very quiet. I now have 1900 miles on it.
__________________
2014 Tuxedo Black Ford Fusion Titanium- navigation
Downtown Homer Rotary club member
junehhan is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2012, 03:30 AM   #10
Member
 
NWskier's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 70
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

My 2011 5.0 had the engine tick and it was the chain tensioner and had to be replaced. I think there is a TSB for it. It happens around 1000rpms only could hear it when first starting in the morning and on remote start.
NWskier is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Texas: 2012 F150 FX4 Ecoboost - Loaded OptimiStick 2009 - 2014 Truck Sales 5 04-11-2016 02:43 PM
Changed vct solenoids at 151k engine tick went away redfishtd 2004 - 2008 Ford F150 21 12-30-2015 11:25 PM
92 f150 302 5.0 ricking Noise (video) dundasj 1987 - 1996 F150 4 09-17-2015 12:10 PM
Transmission Gear indicator GearHead84 2009 - 2014 Ford F150 8 09-09-2015 09:55 AM
2015 Screw engine/ trans / rear diff / electrical issue/ RichardCheese 2015 - Present Ford F150 1 09-08-2015 10:00 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


All times are GMT -4. The time now is 09:32 PM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.