Advent HU and backup camera - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans



Advent HU and backup camera

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-14-2014, 04:25 PM   #1
Dazed and Confused
5 Year Member
Thread Starter
 
Tallyman89's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ellijay GA
Posts: 835
Thanked 57 Times in 50 Posts
Default Advent HU and backup camera

I bought the Advent HU and the backup camera for my 2011 F150 XLT. A year or so ago I installed the HU and all is working like a champ. Last weekend I finally got around to installing the backup camera. I am not getting video when I am in reverse.

I connected the power wire to the yellow wire in the power jack on the trailer hitch. Connected the video wire to the camera and ran the bundle to the cab per instructions. I grounded the black wire and connected the yellow RCA to the yellow backup camera RCA on the HU. I used a mutlimeter and got 12V on the power lead when in reverse. I also enabled the camera in the HU settings.

Did I miss something?
Tallyman89 is online now   Reply With Quote
Old 07-14-2014, 04:44 PM   #2
Senior Member
5 Year Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2011
Location: Casper, WY.
Posts: 3,016
Thanked 275 Times in 256 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Tallyman89 View Post
I bought the Advent HU and the backup camera for my 2011 F150 XLT. A year or so ago I installed the HU and all is working like a champ. Last weekend I finally got around to installing the backup camera. I am not getting video when I am in reverse.

I connected the power wire to the yellow wire in the power jack on the trailer hitch. Connected the video wire to the camera and ran the bundle to the cab per instructions. I grounded the black wire and connected the yellow RCA to the yellow backup camera RCA on the HU. I used a mutlimeter and got 12V on the power lead when in reverse. I also enabled the camera in the HU settings.

Did I miss something?
Can't see where you missed anything.
Wyo11Scab is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2014, 02:36 PM   #3
Dazed and Confused
5 Year Member
Thread Starter
 
Tallyman89's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ellijay GA
Posts: 835
Thanked 57 Times in 50 Posts
Default

I got the camera working. I should have known better but I took someones word on the trailer hitch wire color to tap and I did not have a good camera connection. In a message someone said the yellow wire goes to the center pin in the 7-wire connector. My center pin is gray. I corrected that and made certain my video connection was good. Works like a champ now.
Tallyman89 is online now   Reply With Quote
Old 08-01-2014, 12:44 PM   #4
Dazed and Confused
5 Year Member
Thread Starter
 
Tallyman89's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ellijay GA
Posts: 835
Thanked 57 Times in 50 Posts
Default A DUH moment

Guess I'm not too bright. For some reason I thought the HU had to be powered on for the BU camera to work. I would start the truck, turn on the HU, then back up. I was in a parking lot with lots of room so I decided I didn't need the camera. I put it in reverse and lo and behold...the camera came on the screen. Then it dawned on me. Around each **** there is a faint blue light meaning it had power. Standby mode I guess. I just had to shake my head. I amaze myself sometimes.
Tallyman89 is online now   Reply With Quote
Old 08-01-2014, 02:39 PM   #5
Senior Member
5 Year Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2011
Location: Casper, WY.
Posts: 3,016
Thanked 275 Times in 256 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Tallyman89 View Post
Guess I'm not too bright. For some reason I thought the HU had to be powered on for the BU camera to work. I would start the truck, turn on the HU, then back up. I was in a parking lot with lots of room so I decided I didn't need the camera. I put it in reverse and lo and behold...the camera came on the screen. Then it dawned on me. Around each **** there is a faint blue light meaning it had power. Standby mode I guess. I just had to shake my head. I amaze myself sometimes.
+1
Wyo11Scab is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Group Buy: MyFord 4.2" screen backup camera kit orntar 2009 - 2014 Ford F150 18 08-28-2016 12:04 PM
Backup Camera Question kmpconley 2009 - 2014 Ford F150 5 10-24-2015 05:56 PM
Need more Light when backing up with BLIS taillights Luckbox 2015 - Present Ford F150 2 10-16-2015 04:31 PM
BlackVue650GR - 2CH RajunKajun59 2009 - 2014 Ford F150 10 10-16-2015 11:06 AM
XLT tastes on an XL budget rival 2015 - Present Ford F150 13 09-29-2015 04:28 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:09 PM.


Copyright 2006 - 2016 F150Forum.com