Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Late Model F150s > Engine / Drivetrain Talk
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-05-2010, 11:24 AM   #1
Old Dude
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sacramento, CA
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default Rough idle in gear only?

The new truck (02 4.6) seems to have an odd idle issue that feels like a slight miss or injector. It only does it while sitting in gear with my foot on the brake. Put it in neutral or park and it's fine. It shows no thrown codes, cleanest smog test I've ever seen, and runs absolutely perfect otherwise. It's really not that bad but something has to be causing it. Is there anything transmission related that can cause this? Motor mount? Harmonic balancer?

Thanks for any advice or things to check for.

Edit: In a search I found it's pretty common with the 4.6 and not much can be done about it short of changing the cam profile.
__________________
02 F150 XLT, SC, 2WD
03 F250 PSD, CC, Lariat, FX4
86 Porsche 944 Turbo

Last edited by 2Tight; 05-05-2010 at 12:26 PM.
2Tight is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 04:55 PM   #2
Dsav
 
Join Date: Aug 2009
Location: American Fork Utah
Posts: 42
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

dude mines doing the same thing and im totally lost, its starting to **** me off, sorry i cant help ya, but i need help to! and it seems like mines worse in the cold
Dsav is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2010, 03:11 PM   #3
crush a little car today
5 Year Member
 
kaboom10's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: royal oak, mich
Posts: 1,005
Mentioned: 2 Post(s)
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Sounds like a coil is on its way out. They short but don't fail and don't throw a code. Look for a vacuum leak next. Start with the PCV line. Oh clean the MAF with MAF cleaner to. If it's dirty it can do all sorts of strange things.
__________________
2002 5.4L 4wd F-150 FX4
4.88 gears, trans shift kit, 4 link/triple adj coilovers are installed
Hawk/Performance Friction pads w/EBC rotors and stainless steel hoses. LiveWireIS tuned by myself w/SCT Pro Racer Package. and now for my next trick...twin turbos piece by piece.
kaboom10 is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2010, 07:58 PM   #4
Old Dude
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sacramento, CA
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by kaboom10 View Post
Sounds like a coil is on its way out. They short but don't fail and don't throw a code. Look for a vacuum leak next. Start with the PCV line. Oh clean the MAF with MAF cleaner to. If it's dirty it can do all sorts of strange things.
Thanks for the input. Wouldn't a failing coil cause the same miss in neutral/park rather than in gear with a foot on the brake and be much worse under load? I've checked for vac leaks and it was fine. I will look into that MAF cleaning though, the previous owner had just serviced the K & N filter before I bought it and maybe he got overzealous with the oil. I've read up a bit on the problem elsewhere and there's several owners that have had the same glitchy idle 'in gear only' since their vehicles were new. A Ford tech said the cam profile is a bit aggressive on the 4.6L for more low end torque and it can show up in the idle.
__________________
02 F150 XLT, SC, 2WD
03 F250 PSD, CC, Lariat, FX4
86 Porsche 944 Turbo
2Tight is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2010, 08:05 PM   #5
crush a little car today
5 Year Member
 
kaboom10's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: royal oak, mich
Posts: 1,005
Mentioned: 2 Post(s)
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

When u put it in gear u are loading the engine. Yep a bit much oil winds up on the MAF and it gets confused.
__________________
2002 5.4L 4wd F-150 FX4
4.88 gears, trans shift kit, 4 link/triple adj coilovers are installed
Hawk/Performance Friction pads w/EBC rotors and stainless steel hoses. LiveWireIS tuned by myself w/SCT Pro Racer Package. and now for my next trick...twin turbos piece by piece.
kaboom10 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2010, 08:42 PM   #6
Sexy F150 Member
 
Leebizkit's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Murfreesboro Ar
Posts: 14
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Mine is doin the same thing i got a 06 witha 4.6 clean intake and MAF no vacum leaks and good throttle position sensor which is what the dealer said was the problem...cant figure it out either my idle real low in gear and dies when i hit the brakes turn the wheel fast or turn on the a/c...if yall got any ideas let me know to
Leebizkit is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 04:11 PM   #7
Sexy F150 Member
 
Leebizkit's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Murfreesboro Ar
Posts: 14
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default Fixed mine

hey yall mine was doin the same thing and i got it fixed... i took it to the ford dealership(first mistake) they charged me out the ***...but got it fixed none the less...they started with changing out the spark plugs, then they decarbed the throttle body and the heads and valves and cleaned out the fuel injectors, then they put a new fuel fillter and retuned the ecu and now it runs like new it cost me around 600 to get it done but after all was said and done it took like 7 hours and a day off work but it was well worth it to get my truck to quit dying in busy intersections and it runs like its brand new....hope this helps yall out
Leebizkit is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2010, 11:26 PM   #8
Old Dude
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sacramento, CA
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by Leebizkit View Post
hey yall mine was doin the same thing and i got it fixed... i took it to the ford dealership(first mistake) they charged me out the ***...but got it fixed none the less...they started with changing out the spark plugs, then they decarbed the throttle body and the heads and valves and cleaned out the fuel injectors, then they put a new fuel fillter and retuned the ecu and now it runs like new it cost me around 600 to get it done but after all was said and done it took like 7 hours and a day off work but it was well worth it to get my truck to quit dying in busy intersections and it runs like its brand new....hope this helps yall out

Glad you got your problem resolved. The rough idle I posted on is not as severe as yours was for sure and is more of a nuisance issue for me. Mine doesn't effect the truck other than sitting at a light with a foot on the brake. I'm still waiting to clean the MAF and have the injectors serviced at Witchhunter when the truck can be down for a week.
__________________
02 F150 XLT, SC, 2WD
03 F250 PSD, CC, Lariat, FX4
86 Porsche 944 Turbo
2Tight is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 07:59 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: New York
Posts: 207
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Default

mine is also doing the same thing as all of yours. i have a 97 4.2L though. but i was leaning towards tps. my iac test fine and no engine codes are being thrown. could this be a possible bad ground?
ken.norwich is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2010, 02:50 AM   #10
Senior Member
5 Year Member
 
Bell Blue Raider's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Bedford, TX
Posts: 2,108
Mentioned: 0 Post(s)
Thanked 27 Times in 24 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Skype™ to Bell Blue Raider
Default

my 99 4.6 does the same thing, but it's kind of odd. it only does it at night, if it does it during the day time then all i do is check cylinders 3 and 4 for antifreeze and check the coolant hose over cylinder 4 and try to see if it's loose and that fixes it during the day time. the same fix doesn't work at night though so i'm starting to think my truck is just afraid of the dark.... i'm going to check my passenger side plugs here soon and also trying to change my exhaust manifold so hopefully that's the problem with mine
__________________
'98 Mercury Sabel Sedan - 3.0L
'99 Ford F-150 Short Box - 4.6L
'08 Ford F-150 Supercrew - 5.4L
Bell Blue Raider is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2010, 02:50 AM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough Idle thegrnbook07 4.2L 1 03-21-2013 11:19 PM
Rough acceleration in any gear 98 4.6L jaybee 1997 - 2003 Ford F150 9 03-18-2010 08:01 PM
Still has rough idle king_argos 2004 - 2008 Ford F150 5 06-07-2009 01:00 AM
Rough idle 4.6????? 08STX4X4 Engine / Drivetrain Talk 4 05-22-2008 12:36 AM
Rough Idle Ncrager Engine / Drivetrain Talk 9 05-12-2008 10:55 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Join F150 Forum

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 03:56 PM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.