Bad computer????? - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans

Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Pre-1997 F150 > 1987 - 1996 F150
Log In 


Bad computer?????

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-31-2011, 11:29 AM   #1
Senior Member
 
BleedFordBlue's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Middleburg, FL
Posts: 330
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Bad computer?????

my buddy has a 1995 Mustang GT with the 5.0 HO motor in it. It won't start, and there is no spark, no fuel pump purge when you turn the key and has a new countinous control relay box in it. When I hook up my Ford OBDI code reader to it it doesn't show any codes as it has in the past, hell it won't even pick anything up. the reader ain't broken cause it still works in my truck. Question is, is it the computer or could it be the distributor pickup (pip).
__________________
Confucius says,"Those who do not use a jack stand shall become a jack stand."
BleedFordBlue is offline   Reply With Quote
Join F150 Forum

Join F150Forum.com Today - It's Totally Free!

Are you a Ford F150 fan? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Ford F150 Fans to meet online.
Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your truck, and have a great time with other Ford F150 fans. Whether your an old timer or just bought your F150 you'll find that F150Forum.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

Join F150Forum.com Today! - Click Here JOIN FOR FREE


-->
Old 08-31-2011, 11:33 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Northern BC, Canada
Posts: 653
Thanked 10 Times in 10 Posts
Default

Does it crank at all? Have you guys checked the new relay? Anything else new that involves wiring? Could be a short within the new wiring.
__________________
'95 4.9L Straight Six, 5spd
2 Wheel Drive, 3.55 Open Differential.
Single Cab, Long Box XL
31/10.5/15 Goodyear Wrangler Authority tires
|SkidRow| is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2011, 12:12 PM   #3
Senior Member
 
BleedFordBlue's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Middleburg, FL
Posts: 330
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

checked all the wires to the coil, pip in the distributor, fuel pump pigtail (new fuel pump) A/C removed, relays work cause they click over. But if im not getting a reading on the computer what so ever and the pump don't purge and there is absolutely no spark I think that It could be the EEC. Do you know if i can use an EEC out of an explorer, f150 etc.
__________________
Confucius says,"Those who do not use a jack stand shall become a jack stand."
BleedFordBlue is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2011, 12:31 PM   #4
Senior Member
 
Forge-World-FORD's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2,364
Thanks: 0
Thanked 101 Times in 98 Posts
Default

This really more of an "off-topic" thing than a "1987-1996 F150" thing...just saying.....
Forge-World-FORD is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2011, 12:58 PM   #5
Senior Member
 
BleedFordBlue's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Middleburg, FL
Posts: 330
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Yes I know, however I have a 1995 F150 and this is my posting grounds and I'm helping a friend, in addition these guys would know more about the 87-95 302 then any other listing. the motor is the same as the F150's soo with that being said, I think that it is reasonably placed. but thankyou for the heads up. Nice truck by the way
__________________
Confucius says,"Those who do not use a jack stand shall become a jack stand."
BleedFordBlue is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2011, 01:14 PM   #6
Senior Member
 
Forge-World-FORD's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2,364
Thanks: 0
Thanked 101 Times in 98 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by BleedFordBlue
Yes I know, however I have a 1995 F150 and this is my posting grounds and I'm helping a friend, in addition these guys would know more about the 87-95 302 then any other listing. the motor is the same as the F150's soo with that being said, I think that it is reasonably placed. but thankyou for the heads up. Nice truck by the way
A lot of these guys post over there too. Just saying something before someone else sees it in the wrong section and moves it anyway. Probably won't happen, but like you said its just a heads up. And you said its a HO right? If I remember correctly the electronics will be slightly different from a regular 302 I think MAF instead of MAP (not sure about that one). Maybe its just the firing order...And thank you.
Forge-World-FORD is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2011, 01:22 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Northern BC, Canada
Posts: 653
Thanked 10 Times in 10 Posts
Default

Ya, I would say no to the Explorer or F150 ECU to the Stang. Check your junkyards for an ECU. I know aftermarket is in the $300+ range for a new ECU.
__________________
'95 4.9L Straight Six, 5spd
2 Wheel Drive, 3.55 Open Differential.
Single Cab, Long Box XL
31/10.5/15 Goodyear Wrangler Authority tires
|SkidRow| is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2011, 01:51 PM   #8
Senior Member
 
Forge-World-FORD's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2,364
Thanks: 0
Thanked 101 Times in 98 Posts
Default

Someone is eventually gonna come on here and say it...you can look for a reman EEC and if it doesn't fix it most places will take it back and refund your money.
Forge-World-FORD is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2011, 02:37 PM   #9
Senior Member
 
BleedFordBlue's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Middleburg, FL
Posts: 330
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Alright I didn't know they'll take it back, but why I was suggesting the F150's with the 302 is because they are similar enough that problems can be related, however it is the HO which is infact a different firing order and it DOES have a MAF and no MAP. I know that the explorers came with a 302 HO too and some even came with the Gt40 heads from factory if im not mistaken. I'm sure I can find something but if not then I'll tell him to get a reman one.
__________________
Confucius says,"Those who do not use a jack stand shall become a jack stand."
BleedFordBlue is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2011, 02:41 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Northern BC, Canada
Posts: 653
Thanked 10 Times in 10 Posts
Default

That's right, I forgot the Explorers came with a 5.0L and they had MAF, I had a 4.0L so I didn't think of it much.

I guess it wouldn't hurt to give it a try if you got one for free or really cheap. But I would wait until someone else with more information than I do comes in and gives their take on this.
__________________
'95 4.9L Straight Six, 5spd
2 Wheel Drive, 3.55 Open Differential.
Single Cab, Long Box XL
31/10.5/15 Goodyear Wrangler Authority tires
|SkidRow| is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'91 4.9l electrical, IAC, computer? jereman Electrical 12 09-29-2015 09:20 AM
Help!!! Can't find the root of my hesitation problem ScottKing_07 Maintenance Shop 2 09-19-2015 12:26 AM
Help!!! Hesitation Problems 2007 F150 ScottKing_07 2004 - 2008 Ford F150 4 09-18-2015 03:04 PM
Idle issues with a 95 5.8 foreverford72 1987 - 1996 F150 3 09-17-2015 07:30 AM
ABS light, Brake light, Check Brake System and anti skid indicators on analog readout jgriffinemt 2009 - 2014 Ford F150 3 09-09-2015 09:20 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


All times are GMT -4. The time now is 09:15 AM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.