95 302 wwill try to start but will not start - Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans
Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Pre-1997 F150 > 1987 - 1996 F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


95 302 wwill try to start but will not start

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-26-2015, 01:37 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

I have a 95 f150 302 EFI. I just replace the motor in it and now it will not start I put a brand new fuel pump and fuel tank new cap new rotor new spark plugs spark plug wires new TFI module stock distributor stock injectors and fuel rail new wire harness stock ignition switch i have no idea why it wont start could be the distributor I don't know I don't know if I've got spark or not I don't know how to check spark either


Ok so first of all I wanted to say thanks for the helpful info also I tried turning the distributor 180 and my firing order and TDC but turns out it was the distributor that was bad bought a new one and she fires right up now! I guess 328,000 miles will do that to a distributor!

Last edited by 95excabshortbed; Yesterday at 05:56 AM.
95excabshortbed is offline   Reply With Quote
Join F150 Forum

Join F150Forum.com Today - It's Totally Free!

Are you a Ford F150 fan? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Ford F150 Fans to meet online.
Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your truck, and have a great time with other Ford F150 fans. Whether your an old timer or just bought your F150 you'll find that F150Forum.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

Join F150Forum.com Today! - Click Here JOIN FOR FREE


-->
Old 07-26-2015, 01:56 PM   #2
1994 F150 XLT 5.8L 2wd
 
fltdriver's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Iowa
Posts: 1,846
Thanked 177 Times in 172 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Is the distributor installed correctly, a lot of times they get turned 180*, also correct firing order?

Have you checked fuel pressure?

To check for spark pull one of your plugs and try to start the truck, if it's dark you will see the spark from the plug, if it's the middle of the day and you can't see the spark you may have to ground it out with a screwdriver, just be sure you aren't touching any metal (on screwdriver or plug) as it will give you one hell of a shock.
fltdriver is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to fltdriver For This Useful Post:
95excabshortbed (Yesterday)
Old 07-26-2015, 03:03 PM   #3
Member
 
GMtraitor's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: WV
Posts: 94
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

^^^what he said x2

To check spark I pull a plug and wire (leave the plug connected in wire) and rest the spark plug end on intake( or something metal in engine bay that's grounded) and then crank the engine over and watch for spark at plug...have to do this when dark outside to see spark

Dizzy 180 deg out could be happening too ...Are you certain you installed dizzy at tdc?
GMtraitor is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to GMtraitor For This Useful Post:
95excabshortbed (Yesterday)
Old Yesterday, 06:01 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

It was the distributor! Bought a new one Thanks for the helpful info guys!
95excabshortbed is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 06:58 AM   #5
Senior Member
 
Modular man's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 219
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Good to here u figured it out brother. A lot of times it's sumthin easy like that and sumtimes not
Modular man is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 10:23 AM   #6
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Yeah exactly and thanks again! Now the truck starts every time but I've got another problem so I'm going to go post it ot has to do with the smog pump system
95excabshortbed is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 10:23 AM
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


All times are GMT -4. The time now is 01:52 AM.


Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.