Go Back   Ford F150 Forum - Community of Ford Truck Fans > Pre-1997 F150 > 1987 - 1996 F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Welcome to F150 Forum!
Welcome to F150 Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-05-2010, 03:55 AM   #1
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default 91 ' 300 inline 6 problems.

truck is a 91 , 4x4 with a 4spd .
was an automatic, someone put in a 4spd.

the plug thats on the top of the part that houses the two "butterfly valves" where the air intake hose mounts to. that plug was unplugged , so i plugged it in , and when i started the truck, the motor races, its like its getting more gas.

anyone know what this could be? also my truck dont have a muffler.
would this hurt any thing?

my smog pump is bad, the pulley wobbles around and the belt is getting looser , down in hawaii we dont have emissions so im just gonna take it off. im running a/c , so what belt would i need to get in order to not use the smog?

also i replaced the dizzy,plug wires and plugs. it sounds like it has a miss fire, sorta "lopes" , sounds like it has a bigger cam, doesnt sound normal.
is there even cams for these motors? or could it be a bad fuel injector?

also i have a aftermarket temp gauge "auto meter" it runs around the 150 - 200 mark , is that normal or hot??

also are these thing supposed to have a rev limiter?
john1989 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2010, 04:57 AM   #2
Meaner than Ymeski
 
bobkyle2's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 22,501
Mentioned: 20 Post(s)
Thanks: 403
Thanked 683 Times in 407 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Default

Quote:
the plug thats on the top of the part that houses the two "butterfly valves" where the air intake hose mounts to. that plug was unplugged , so i plugged it in , and when i started the truck, the motor races, its like its getting more gas.
.
ive never worked on one of these engines i just bought an old beater last night ..but i think i can answer your question here....... I bet you are talking about the idle air control valve......easy to change..i beleive there around 60 bucks ..that being said ive never worked on one of these 4.9s nor do i know if thats what you were talking about ..worked on plenty of 302s and they had the idle air control valves always going bad..i beleive you can clean them with carb cleaner...
Quote:
also my truck dont have a muffler.
would this hurt any thing?
nope no muffler needed in most cases as long as you get it away from the engine
__________________

Click Here for instructions on uploading pics!
My 08F150's life
My Chevy K5 build thread.
bobkyle2 is online now   Reply With Quote
Old 01-05-2010, 04:57 AM
 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
300 inline 6 300inline6 Engine / Drivetrain Talk 16 01-07-2010 12:40 AM
87 inline 6 4.9 liter project truck problems papcie03 1987 - 1996 F150 10 11-13-2008 07:30 PM
idle problems '87 f150 inline 6 rocksteady 1987 - 1996 F150 5 12-02-2007 12:16 PM
Hello I have some questions about the 300 inline RatRod85 Introductions 0 08-29-2007 03:37 PM
86 F150 300 inline problems joshco84 Pre- 1987 / Classic Corner 5 06-28-2007 10:22 PM

 

The Mustang Source
All times are GMT -4. The time now is 04:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.5.2
Copyright 2006 - 20011 F150forum.com
This site is in no way affiliated with the Ford Motor Company.